Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Norrland har mest influensa i landet” – hör smittskyddsläkaren Maria Marklund om läget just nu. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Smittspridningen fortsätter i Västerbotten – ”Norrland har mest influensa i landet”

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste månaderna har flera olika luftvägsinfektioner drabbat sjukvården i landet hårt. Influensa-toppen kom tidigt i Västerbotten och det är fortfarande fall av covid-19, influensa och RS-virus som cirkulerar här.

– Norrland har mest influensa i landet, säger smittskyddsläkaren Maria Marklund.

I nuläget menar Region Västerbotten att de har en rätt så god koll på hur smittoläget ser ut trots att det enbart är de som söker sig till vården som provtas. Under förra veckan var det färre inrapporterade fall av covid-19, men förklaringen kan vara att veckan var kortare på grund av en röd dag.

Just nu vårdas dessutom cirka 30 personer på sjukhus i Umeå för covid, influensa och RS-viruset, enligt Magnus Hedström som är områdeschef för Länssjukvård område 1.

Förväntas fortsätta under en lång framtid

Smittskyddsläkare Maria Marklund menar att influensa och covid kommer fortsätta att ha stor inverkan på vintrarna framöver.

– Det varje enskild individ kan bidra med är att ta hand om handhygienen, hålla sig hemma vid smitta och att vaccinera sig, säger smittskyddsläkare Maria Marklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet
Mer Västerbotten
Mer Nyheter