Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biträdande smittskyddsläkare Gunilla Persson, Region Västerbotten. Foto: Alice Holmström/SVT

Smittskyddsläkaren Gunilla Persson i Västerbotten: ”Folk har både covid och influensa”

Publicerad

Smittspridningen av olika luftvägsinfektioner fortsätter vara hög i Västerbotten. Många är sjuka länge och vissa har flera sjukdomar samtidigt.

– Vi har fått anmälningar om att vissa har både covid och influensa samtidigt, säger biträdande smittskyddsläkare Gunilla Persson.

Under de tre sista veckorna har det varit en ökad smittspridning i Västerbotten. SLU:s mätningar av avloppsvatten visar att Umeå haft landets högsta smittspridning av influensa under december. Statistiken visar även spridningen av covid-19 ökar rejält. 

Att det är flera virus i omlopp gör att en del är sjuka länge. Först får man en smitta, för att sedan utsättas för något annat och blir smittad på nytt.

Coronaviruset i Västerbotten

– Vissa blir extra sjuka och det tar längre tid att återhämta sig, säger Gunilla Persson.

Befarar topp i januari

Samtidigt befarar Region Västerbotten, precis som Folkhälsomyndigheten, att smittspridningen kommer att få en topp i januari, då många kommer att träffas under jul- och nyårshelgen.

– Man ska tänka sig för en extra gång kring de stora släktträffarna. Om man riskerar att smitta andra ska man hålla sig undan, säger Gunilla Persson.

”Kan bli värre”

Hälso- och sjukvården inom regionen är informerade om att läget alltså kan förvärras i januari, både vad gäller sjukfrånvaro bland personalen och vårdtrycket.

– Alla är medvetna om att det kan bli värre. Samtidigt är det redan tung belastning på vården, till exempel har planerade operationer ställts in, säger Gunilla Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet