Smittspridning inom Vilhelminas vård och omsorg gör att kommunen avråder från besök. Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter smittspridningen vädjar Vilhelminas kommun: ”Besök inte äldreboenden”

Uppdaterad
Publicerad

Vilhelmina kommun avråder från besök på boenden för äldre de kommande veckorna. Orsaken är att både boende och anställda inom vård och omsorg testat positivt för covid.

På ett av Vilhelminas äldreboenden har totalt tolv fall av Covid-19 bekräftats, nio fall är boende och fyra antällda. På de två andra äldreboenden är läget lugnare med två respektive noll fall.

– Vi vädjar till allmänheten att inte besöka våra äldreboenden eftersom det handlar om våra sköraste, säger Niklas Vilhelmsson, tillförordnad kommunchef.

Coronaviruset i Västerbotten

Följer vårdrutiner

Kommunen har gått ut med uppmaningen på sociala medier. Där skriver de också att kommunen arbetar utifrån vårdhygienrutiner och rekommendationer på alla verksamheter inom vård och omsorg.

– Personalen har skickats hem och de boende som testat positivt har isolerats i sina rum, det är inte så trevligt men vi måste göra nått, säger Niklas Vilhelmsson.

Han fortsätter:

– Vi har inga murar eller stängda dörrar men vi vädjar att man ska tänka sig för. Om det fortsätter så kan det bli aktuellt att förbjuda besök, men det är inte aktuellt just nu, säger Niklas Vilhelmsson.

I klippet får du höra vaccinsamordnare Ronny Lestander om den ökande smittspridningen och vaccnationerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vaccinsamordnaren om smittspridningen och vilken betydelse det kan ha för höstdosen. Foto: Alice Holmström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet