Foto: SVT

Socialnämnden förnekade att någon anhörig hört av sig

Uppdaterad
Publicerad

Flera äldre på det kommunala äldreboendet Höjden i Skellefteå har gått ner ovanligt mycket i vikt under våren. Socialnämndens ordförande Kenneth Fahlesson (S) sa att inga anhöriga hört av sig med klagomål om viktnedgång. Men Iris och Nina vittnar om något helt annat.

– Hur kan han ha glömt bort att vi polisanmält boendet för vållande till vår pappas död, säger systrarna.

SVT Nyheter Västerbotten har tidigare rapporterat om att flera av de boende på Höjdens äldreboende i Skellefteå har gått ner ovanligt mycket i vikt under våren. Något som sjuksköterskorna på boendet själva larmat boendechefen om.

Socialnämndens ordförande Kenneth Fahlesson (S) sa att problemen inte kom till hans kännedom förrän samma dag som SVT Nyheter Västerbotten rapporterade om det, i samband med att boendechefen gjorde en lex Sarah-anmälan. Men nu visar det sig att han haft kännedom om att äldreboendet redan nio månader tidigare fått en polisanmälan mot sig – gällande vållande till annans död genom svält.

Höjdens äldreboende

– Ja, det är så klart jätteallvarligt med en sådan anmälan, men vi vidtog åtgärder efter det då även en lex Sarah-anmälan gjordes, säger Fahlesson (S).

LÄS MER: Döttrarna: ”Personalen lät vår pappa svälta ihjäl”

”Uppenbart att det varit problem”

Martin, 85, bodde på äldreboendet i tolv dagar och rasade så pass mycket i vikt att han avled. Även då skrevs en Lex Sarah-anmälan efter att Martins döttrar kritiskt påtalat för Fahlesson (S) att de ansåg att det skulle göras.

När vi talades vid för en vecka sedan sa du att ingen anhörig till någon på boendet hört av sig till dig angående att de äldre i deras närhet gått ner i vikt, varför sa du det?

– Ja men då menade jag under våren 2017, det här hände ju hösten 2016. Men det är uppenbart att det har varit problem på äldreboendet.

Flera patienter magrade under olika perioder

En av orsakerna till Martins död fastställdes vara avmagring. Nu har sjuksköterskor på boendet rapporterat om att flera boende har gått ner ovanligt mycket i vikt under våren.

Varför har inga åtgärder vidtagits mot problemen under dessa månader?

– Vi vidtog åtgärder efter att en utredning gjorts till följd av en lex Sarah-anmälan. Varför det sedan blivit så här igen kan jag inte svara på. Att äldre personer får den mat som de behöver med regelbundna måltider och näringsriktig mat är oerhört viktigt.

– Nu har en till lex Sarah-anmälan gjorts där utredning pågår och vi hoppas att den ska göras skyndsamt så att vi får veta hur det kan ha blivit så här, att de äldre går ner så mycket i vikt.

Nina, Iris och Martin heter egentligen något annat, men döttrarna har godkänt att bilder på Martin används.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjdens äldreboende

Mer i ämnet