I över 20 år har han åkt runt på olika restauranger och matställen. Han har tillagat allt från exklusiva middagar till vanlig husmanskost. Och det är just friheten och variationen som gör att han frilansar eller stafettar istället för att få ett fast jobb.
Menyerna utgår från de samiska basutbudet även om Kristoffer hittar på lite nya maträtter.
– Det blir mycker ren, älg och lokal fisk, lite örter, märgben och blodpalt. Men jag försöker vara lite nytänkande och gör ibland ”crossover” maträtter som är italienskt och franskinspirerat. Jag skapar nya menyer hela tiden.
”Det är mycket roligare”
Men trots att Kristoffer är eftertraktad och får åka land och rike runt och laga mat så tjänar han inte mera pengar än om han skulle ha ett fast jobb bara vid en restaurang.
– Omkostnaderna blir högre när man åker runt som stafettkock och då blir det inte så ekonomiskt givande. Men... det är mycket roligare, säger Kristoffer Åström.