– Det är ganska få av de här frågorna som egentligen har med kommunalpolitik att göra, säger Magnus Blomgren, statsvetare vid Umeå universitet. Foto: SVT

Statsvetaren om Moderaternas valfilm: ”Skräckbilder går hem bäst”

Uppdaterad
Publicerad

Statsvetaren Magnus Blomgren menar att Moderaterna i Umeås valvideo talar för en trend för hur partier för ut sitt politiska budskap.
– Tyvärr är det väl så att det är skräckbilder som går hem bäst, säger han.

Enligt statsvetaren Magnus Blomgren vid Umeå universitet handlar valrörelser idag mycket om att försöka ge en verklighetsbild och att få människor att känna igen sig i den bilden partiet försöker förmedla.

– Tyvärr är det väl så att det är skräckbilder som går hem bäst. Det visar på politisk handlingskraft. Vi kommer att få se massor av bilder från sjukvården och sådant som handlar om kriminalitet, säger Magnus Blomgren.

”Har inte med kommunpolitik att göra”

En annan reflektion Blomgren gör när det gäller videon, är frågan om vem den riktar sig till. För budskapet i videon handlar till stor del om rikspolitiska frågor.

– Det är intressant eftersom Anders Ågren är kommunalpolitiker och det är ganska få av de här frågorna som egentligen har med kommunalpolitik att göra. Kommunfullmäktige bestämmer inte hur många poliser vi ska ha på gatorna eller hur hårda straff vi ska ha. Det är frågor som hör till en annan nivå, säger Magnus Blomgren, statsvetare på Umeå universitet.

SVT Nyheter har sökt Anders Ågren (M) för en kommentar men han har inte återkommit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.