Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi har en kulturskola vi är väldigt stolta över” – hör läraren om kommunens satsning Foto: Alekzandra Granath/SVT

Stora skillnader i satsning på kulturskola i länet

Uppdaterad
Publicerad

Det skiljer stort mellan länets kommuner vad gäller satsning på kulturskolan. Vännäs är en av sju kommuner som ligger under rikssnittet och välkomnar därför donationen av en 80-talsflygel.

Siffror från Kulturanalys, som nyhetsbyrån Siren tagit del av, visar att skillnaderna är stora. Malå lägger 400 kronor per invånare, vilket är mest av kommunerna i länet, medan Vilhelmina kommun inte har någon kulturskola alls.

Rikssnittet ligger på 250 kronor per invånare och Vännäs är en av sju kommuner i länet som ligger under det.

– Vi har en påse pengar att röra oss med och med den begränsade budgeten så har vi en fin musiksskola som vi är väldigt stolta över, säger Henrik Åström, kommunchef i Vännäs.

Han är inte orolig över musikskolans framtid.

– Det är svårt att veta hur framtiden kommer bli men i nuläget finns det inte aviserat några besparingar utan jag vet att våra politiker är måna om att fortsätta satsa och ha en musikskola.

Fick efterlängtad flygel

Musikskolan i Vännäs har under sina 50 år önskat sig en flygel, men i och med kommunens begränsade budget har pengarna aldrig riktigt räckt till det ändamålet. Därför blev skolan väldigt glad över den flygel som en familj för tre veckor sedan donerade till skolan.

– Den är 30 år gammal och en motsvarande kostar 260 000 kronor ny så det känns fantastiskt att eleverna får möjligheten att få spela på ett så här fint intstrument.

Så mycket la kommunerna på kulturskolan 2018. Sorsele har under hösten 2019 startat upp en kulturskola, därför är siffran 0 2018 då det inte fanns en kulturskola då. Foto: Nyhetsbyrån Siren

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer