Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är så mycket roligare och trevligare att få gå med någon och prata och umgås”, tycker Pia Kristiansson. Här på promenad i Storuman med sin nyvunna kompis Tuija Havela. Foto: Jan Färingö/SVT

Hälsokampanj i Storuman ska få fler att motionera

Uppdaterad
Publicerad

Storuman kommuns hälsoråd vill förbättra folkhälsan i kommunen efter ett drygt år med pandemi. Så nu har kommunen utlyst en motionstävling.

Om du är 14 år eller äldre och bor i Storuman och kan tänka dig att gå, cykla eller springa minst fem kilometer varje dag under maj och juni så har du chansen att vinna en av två cyklar som kommunen lottar ut. Syftet med kampanjen är att förbättra den fysiska och psykiska folkhälsan.

— Vi har inspirerats av Malå kommun som hade en liknande kampanj ifjol. De som anmäler sig ska röra på sig minst fem kilometer varje dag under maj och juni, säger Daniel Burman, folkhälsosamordnare Storumans kommun.

”Ett jättebra initiativ”

Hittills har drygt 160 personer anmält sig. En av dem är Pia Kristiansson.

— Jag tycker att det är ett jättebra initiativ, för det sätter press på mig att röra på mig mera och jag har nog ändå rört på mig mera under pandemin för jag känner att jag behöver det, säger Pia Kristiansson från Storuman.

Vill du veta hur och när cyklarna lottas ut så kolla på videoklippet. Där hör du också Pia Kristiansson och Tuija Havela berätta om hur de blev kompisar under sina promenader under pandemin.

Rör du dig mer eller mindre under pandemin?

Tack till alla som delat med sig av sina erfarenheter! Nu stänger vi chatten för den här gången.

Joanna • Vardagsmotionen är borta men jag tränar mer nu än innan hemmaarbetet. Målet är att hålla detta och sätta en ny standard för mig själv!

Elisabeth • Mycket mindre då arbetsbelastningen, jobb inom vården, blivit mycket tuffare. Otroligt lite energi kvar efter arbetspasset. Blir promenader på lediga dagar men finns ingen ork de dagar jag varit på jobbet, tyvärr.

Maud • Då tiden för pendling försvinner blir det mer tid till motion.

Jonas • Jag rör mig mycket mer! Tiden det tog att bilpendla har frigjorts till förmån för konditionsträning. Helt perfekt! Men arbetstiden har däremot blivit mer stillasittande, på jobbet går man omkring och pratar med kollegor istället för att ringa.

Ingrid • Skönt att bara gå ut med stavar 1 tim om dagen och slippa endel av sk träningshetsen med gym m m

Anonym • Önskar jag kunde men p.g.a värk blir det bara kortare promenader.
Överst på önskelistan är en el-cykel så man tog sig ut....å ni som undrar....p.g.a. åtta knäoperationer kan jag inte använda en vanlig cykel då knäna inte klarar belastningen.

Anna-Karin • Typ ingen vardagsmotion, cykelpendlingen uteblir med hemmajobb. Har istället börjat träna regelbundet och skapat en vana som jag hoppas att jag behåller i "normalläge", dvs när jag börjar jobba på arbetsplatsen: )

Tord • Oförändrat. Fryser bort kilona samt äter mindre .

Jan-Åke • Har nog tränat mer nu under pandemin. Jag har alltid tränat själv och har haft mer tid nu då det mesta andra fritidsaktiviteter lagts på is.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer