Marit A Israelsson på SVT Nyheter Västerbotten nominerad till Silversleven

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen presenterade Publicistklubben de nominerade till Silversleven 2021. Totalt är fem olika granskningar nominerade, däribland SVT Västerbottens reporter Marit A Israelsson för sin granskning av batterifabriken i Skellefteå.

– Det känns bra att en liten lokalredaktion kan göra journalistik som kan göra skillnad för många, säger Marit A Israelsson.

Silversleven delas varje år ut till en journalist i norra Norrland, som på ett eller annat sätt ”rört om” genom sitt arbete.

SVT Västerbottens granskningen av Northvolt har bland annat lett till att företaget har kapat i underleverantörsleden, vilket Israelsson framhäver.

Batterifabriken Northvolt

– Det viktigaste med det här är ju att det fått ganska stora konsekvenser efter den granskning som vi har gjort.

Flera nominerade till Silversleven

De nominerade bidragen till priset 2021 är Joel Gustafsson, reporter på Piteå-Tidningen, med granskningen av Älvsbyns kommun, SVT Nyheter Norrbottens reportrar Filip Hannu och Ellika Nilsson med grävet ”Fallet Mikael”, Marit Israelsson, SVT Nyheter Västerbotten, med granskningen av batterifabriken Northvolt, Sveriges Radio Västerbottens Kalle Vannmoun med programserien ”Alla ville väl – om en psykiatrireform” och Elin Turborn, Evelina Lindfors och Josefin Isaksson på Västerbottens-Kuriren för grävet om Umeå universitet, sexuella trakasserier och professorn på Venice Beach.

Lördag den 30 april  avgörs det vem som tar hem Silversleven 2021.

Hör Marit A Israelsson berätta i klippet.

Mer om priset Silversleven

Silversleven delas ut till en journalist i norra Norrland, som på ett eller annat sätt ”rört om” genom sitt arbete. Poängen med ett ganska vitt definierat pris, är att många olika sorters prestationer ska kunna belönas. Det kan handla om ett avslöjande, en väl genomförd serie, ett nytt arbetssätt, eller kanske ett rakryggat ställningstagande som fått betydelse för publicistiken i allmänhet. Juryn består av PK-styrelsens ledamöter som inte får rösta på bidrag från sin egen redaktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet