Bärplockare som anlänt till länet från bland annat Thailand tvingas nu vänta på de försenade bären. Foto: SVT.

Tillresta bärplockare får vänta vidare på bären

Uppdaterad
Publicerad

Blåbärssäsongen kan bli den sämsta på väldigt länge. De thailändare som har anlänt till norra Sverige har ännu inte kunnat plocka. Bären är inte mogna ännu, och årets blåbärssäsong spås dessutom bli dålig.

De thailändare som kommer till Sverige lägger ut ungefär 75.000 thailändska baht, det vill säga kring 20-25.000 kronor i hopp om att tjäna bra med pengar under bärsäsongen. De har garantilön enligt kollektivavtalet, men hoppas kunna tjäna mer.

– Det kostar oss ett par hundra kronor varje dag här, men bärföretaget har gett oss rabatt för att vi får vänta, säger Thang Suk, en av flera thailändare som sedan en tid bor tillfälligt i Adak för att över säsongen plocka bär.

Det är tionde året för honom, för Laempang Infanon är det femte året. De är vana plockare och berättar att de har frågat om det finns några bär i år och att bärföretagen tittat. Beskedet de fick var att bären kommer, men inte ännu.

Mörk bärprognos

Enligt tidigare prognos gjord av SLU kan bärsäsongen bli den sämsta på 15 år i Norrland.

Plockarna berättar för SVT att de tills vidare får roa sig med att åka runt i skogarna och reka inför plockningen i väntan på att bären ska mogna.

– Företaget står för bensinen. Vi åker runt och tittar så länge. Vi är bra på att plocka och vi kommer kämpa så att vi går med vinst, säger Laempang Infanon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.