Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör om svårigheten med att beräkna maten Foto: SVT

Umeå lägger om kursen i köket

Publicerad

Nu ska mottagningsköken tas bort. Istället ska maten lagas på skolorna och kök som tidigare fått maten skickad till sig ska göras om till tillagningskök. Detta för att minska matsvinnet.

I dag är vissa skolor i Umeå mottagningskök och vissa tillagningskök. En skola med mottagningskök lagar ingen egen mat utan värmer mat som skickas till skolan.

Men på skolor med mottagningskök slängs alldeles för mycket mat. Så nu ska dessa kök tas bort och istället ska all skolmat lagas på skolorna.

Tegs centralskola har idag ett mottagningskök men Carina Rådström Bjällskog, som jobbar i köket ser fram emot att köket ska byggas om.

– Idag har inte möjlighet att ta hand om överbliven mat, vi är inte rätt utrustade för det. Men lagar vi maten själv kan vi göra något på resterna dagen efter, säger Carina Rådström Bjällskog.

”Som ett lotteri att beräkna

Maria Svensson som är chef för kost och planering för Umeå kommuns skolor ser svinnet som en stor utmaning. Kommunen har visserligen lyckats minska svinnet med 13 procent det sista året men det är långt kvar. Paradoxalt nog slängs det mest av de ungas favoritmat.

– När det är något de gillar tar de för sig alldeles för mycket och tvingas slänga, säger hon.

Parallellt med tallrikssvinnet jobbar kommunen med att minska varusvinnet. Kök byggs om för att kunna tillaga maten på plats. På så sätt kan den bättre tas om hand och även serveras dag två.

– Det är både ekonomiskt och miljömässigt bättre, menar Maria Svensson.

Hör mer om svårigheten att beräkna maten i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Matsvinnet i Västerbotten

Mer i ämnet