Foto: Privat

Unnis hus brann ned – får inget nytt trots villaförsäkring

Uppdaterad
Publicerad

När familjen Wallentinsons hus brann ned kontaktade de sitt försäkringsbolag för att få ersättning genom sin villaförsäkring. Men Länsförsäkringar erbjöd en ersättning långt ifrån husets värde och menar att ett nytt skulle kosta dubbelt jämfört med det gamla. Nu står familjen utan hem och känner sig snuvade av sitt försäkringsbolag.

Under kvällen den sjunde juni tidigare i sommar larmades SOS om en fullt utvecklad brand i en villa belägen i Norrliden mellan Vindeln och Åmsele. 20 brandmän kämpade med elden, men förgäves. Västerbottensgården gick inte att rädda.

Ingen person eller något djur kom till skada tack vare en uppmärksam dotter, men för Unni Wallentinson och hennes familj blev branden långt mer förödande än vad man kunde föreställa sig. Familjen hade köpt en villaförsäkring och lantbruksförsäkring genom Länsförsäkringar som man trodde skulle täcka en brand, vilket Unni säger att försäljaren hade hävdat när de köpte försäkringen.

Nytt hus värderas det dubbla

Men i Länsförsäkringars beslut hänvisar man till en klausul att om skillnaden mellan marknadsvärdet på det gamla huset och vad ett nytt hus skulle kosta överskrider med 50 procent så kommer inte hela summan att betalas ut till försäkringstagaren. Familjen Wallentinsons gamla hus värderades till 550.000 kronor medan ett nytt enligt Länsförsäkringar uppskattades ha ett marknadsvärde på 1.175.000 kronor.

– De har gjort sina egna uträkningar och har gjort en övervärdering av ett nytt hus i Norrliden. Länsförsäkringar säger att ett nytt hus skulle vara värt 1,1 miljon, men det finns ingen som skulle betala det i Norrliden. Det nyaste huset som sålts där är för 300.000 kronor, säger Unni Wallentinson till SVT.

LÄS MER: Försäkringstvisten: ”Det verkar inte korrekt”

När huset brann upp försvann så gick också kvitton och handlingar upp i rök vilket gjort det svårt att stärka bland annat tidpunkter för renoveringar.

– Försäkringsbolaget ljuger och kommer med falska påståenden. Bland annat hävdar de i absurdum att vårt hus var renoverat på 70-talet. Jag frågade den gamla ägaren som berättade att renoveringarna gjordes på 90-talet, säger Unni.

Eftersom familjen bedriver gårdsverksamhet med ett hundratal djur så vill man allra helst bo kvar på gården med ett likvärdigt hus.

– Vi har föreslagit att de kan hjälpa till med till exempel köp av en närliggande gård som man kan flytta hit eller bygga ett annat hus på den befintliga grunden, men Länsförsäkringar ville inte gå med på det.

”Tar vi inte budet drar de av 25 procent”

Familjen har nu bestridit Länsförsäkringars beslut, en strid som kan kosta dem ännu mer pengar.

– Tar vi inte erbjudandet och det blir tvist så drar de av 25 procent på allt lösöre av de 375.000 kronorna vi erbjudits i ersättning eftersom vi inte godtagit budet. Då får vi i princip ingenting.

Att bygga hus idag kostar långt mer än 375.000 kronor, kan du förstå varför försäkringsbolaget värderar som de gör?

– Då ska de inte försäkra heller, då kan de inte sälja försäkringar. Kan de inte bygga upp något hus överhuvudtaget och inte ens kan ge oss tak över huvudet med en barack för den pengen så ska de inte låta folk teckna den försäkringen, menar Unni.

Länsförsäkringar kommenterar inte

När SVT söker Länsförsäkringar vill man inte kommentera familjen Wallentinsons ärende.

– Vi brukar inte kommentera enskilt pågående skadeärenden av respekt för kunden, säger Daniel Ekdahl, chef över sakskador på Länsförsäkringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.