Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här en skiss på hur hotellet som planeras ligga intill Centrumbacken kan se ut. Foto: sandell sandbergVisa alla (2)
Visa alla (2)

Utbyggnadsplanerna för Hemavan större än tidigare

Publicerad

Den överklagade detaljplanen för utbyggnaden av Hemavans centrum har nu vunnit laga kraft. Under väntetiden har Balticgruppen köpt mer mark och vill utöka projektet. Bland annat vill de bygga hotellet högre upp, i anslutning till skidbacken vid Centrumliften.

– Nu kan vi börja titta på konkreta etappvisa projekt för det nedre området, det har vi inte kunnat tidigare när det var överklagat, säger exploateringschefen vid Balticgruppen, Björn Johansson. 

Det var 2017 som det först släpptes stora planer för Hemavans centrum. Balticgruppen berättade senare att de, tillsammans med Cityfastigheter, ville bygga ett helt nytt centrum i området nedanför E12 mellan Centrumhuset och Ica.  I projektet som omfattade 39 000 kvadratmeter ville man bygga bland annat bostäder, kontor, restaurang och ett handelsområde. Den högsta byggnaden skulle vara 12 våningar hög. Detaljplanen överklagades senare till Mark- och miljödomstolen, men har nu vunnit laga kraft.

Nya planer för området

Men under tiden har det tillkommit nya planer för området. 

– Vi har köpt ett markområde på andra sidan E12 och vi har kommit till den insikten att vi tror att det skulle fungera bäst med ett hotell på ovansidan vägen. Men det krävs också detaljplaneläggning där och den processen får vi vara lite ödmjuka med. 

Nästa steg för Balticgruppen är att köpa marken där detaljplanen nu vunnit laga kraft av Storumans kommun. För det nya området de köpt så påbörjas detaljplanearbetet denna vecka av kommunen. 

Vad tänker ni kring reaktioner på de nya planerna från grannar, fastighetsägare och Hemavanbor? 

– Som fastighetsutvecklare är man van att grannar och andra har synpunkter. Och vi har försökt delta på informationsmöten och pratat med näringsliv, kommun och Hemavanborna. Och det har vi tänkt fortsätta med, säger Björn Johansson.

Kommunalrådet i Storuman, Tomas Mörtsell (C), tror satsningen kommer betyda mycket för Hemavan som by.

– Hemavan har lite hotelbäddar, kan jag tycka.  Och nu blir det bland annat ett nytt modernt hotell som dessutom ligger centralt i byn. Det här kommer bli ett lyft för Hemavan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer