Hör Charlotte Mellander om utmaningen Skellefteå står inför i samband med industrietableringen av batterifabriken. Foto: Svt

Utmaning att få folket att flytta till jobben i Skellefteå

Publicerad

Förr flyttade människor dit där jobben fanns. Så är det inte riktigt längre. Det visar forskning.

– Ett jobb räcker inte. Människor vill ha ett bra jobb i kombination med en hel livsstil, säger Charlotta Mellander, som är professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Jönköping och forskar om regional utveckling.

Skellefteå står inför stora förändringar när företaget Northvolt ska etablera en batterifabrik och lyckas anställa 2500 personer. Inte minst mot bakgrund av att folk tänker annorlunda idag jämfört med för hundra år sedan.

Idag handlar det enligt Charlotta Mellander mer om att jobben följer efter människorna som har kompetensen.

Batterifabriken Northvolt

– Det blir så när vi har en växande sektor där folk går till jobbet och får betalt för att tänka. Kreativiteten skapar ekonomiska värden och företagen förläggs dit där kompetensen finns, förklarar hon.

Och människor dras till platser och städer som kan erbjuda ett bra liv utanför jobbet.

Kulturhus lockar inte unga

Charlotta Mellander berättar att hon brukar fråga sina studenter om hur de ser på en fast tjänst i Kiruna eller Eksjö i förhållande till en oviss framtid i Stockholm.

– De väljer ändå storstaden därför att det där finns en variation i utbudet: inte bara en pizzeria utan också en indisk restaurang i kombination med en god offentlig service.

Därför gäller det att skapa intressanta miljöer för de mellan 18 år och 35 år, vilka är de som i störst utsträckning är beredda att flytta.

– För dem är det inte kulturhus som är mest attraktivt, de är för femtioplussarna, konstaterar Charlotta Mellander.

I klippet ovan hör du om hur hon ser på utmaningen som Skellefteå har i samband med Northvolts industrietablering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet