Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi jobbar oss sakta igenom” – hör Ronny Lestander Foto: Geoff Caddick, TT/Elias Liljeström, SVT

Vaccinstart i Västerbotten för alla över 70 nästa vecka

Publicerad

Nästa vecka öppnar Region Västerbotten bokningen av covid-vaccin för alla över 70 år. Hittills har intresset för att vaccinera sig varit stort.

– Vi skickar ut brev i början av nästa vecka, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare.

Förra tisdagen uppmanades personer över 75 år att boka tid för vaccination mot covid-19 i Västerbottens län. Nu har turen kommit till 70-plussarna.

Precis som tidigare kommer det finnas begränsat med tider att boka, eftersom det hänger ihop med hur mycket vaccin som levereras varje vecka. Om det inte finns lediga tider så uppmanas man försöka igen senare.

– Kolla för det kommer nya tider varje dag, säger Ronny Lestander.

Står i brevet hur man ska göra

I det brev som nästa vecka skickas ut till alla födda -51 och tidigare står det hur man ska gå till väga för att boka tid och hur vad man ska tänka på när det är dags för vaccinering.

Samtidigt uppmanas fler i gruppen över 75 år att boka in sig för vaccination redan nu via hemsidan 1177.se.

– Det finns tider nästa vecka. Framför allt på de stora mottagningarna Nolia och Skellefteå Kraft Arena, men även på flera vårdcentraler, säger Ronny Lestander.

Det har hittills varit stort intresse för vaccinationen mot covid-19 i länet. 90 procent av personer över 80 år har redan tagit det kostnadsfria vaccinet.

Folkhälsomyndigheten fördelar i nuläget vaccin efter hur stor andel i respektive län som är över 70 år. Det betyder att Västerbotten just nu får färre doser än till exempel Norrbotten, eftersom de har fler personer över 70.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vaccinering i Västerbotten

Mer i ämnet