Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet kommenterar vaccinsamordnare Ronny Lestander vaccinturismen Foto: TT, Johan Nilsson/SVT

Hälsocentral i Lycksele larmar: Vaccinturister ställer till problem

Uppdaterad
Publicerad

I Lycksele har man på hälsocentralen märkt av att allt fler bokar vaccination mot covid-19 i andra kommuner än de bor i. Verksamhetschefen menar att detta riskerar att tränga ut kommuninvånare från vaccinationskön.

– Igår när vi vaccinerade var det ingen som var från Lycksele överhuvudtaget, säger Elisabeth Björnsdotter Rahm, verksamhetschef på Medicinkonsulten i Lycksele och moderat politiker i kommunen.

På hälsocentralen Medicinkonsulten i Lycksele har man märkt att flera av de som vaccinerar sig hos dem inte är skrivna i kommunen. Folkbladet var först med att rapportera om detta.

Elisabeth Björnsdotter Rahm vittnar om att folk ringer runt och kollar var de kan få vaccin. Sedan bokar de in sig där det är möjligt för att sedan ringa till ytterligare ställen för att försöka boka en tidigare tid, med argumentet att de redan har en bokad tid sedan tidigare. 

– Då ringer de runt till andra vårdcentraler och frågar om de kan få en tid tidigare. De är beredda att åka långt. Folk är så desperata nu och vansinnigt less på att vänta. Då är man beredd att göra allting för att få denna vaccinspruta, säger hon.

På hälsocentralen i Lycksele har man bland annat vaccinerat ett par från Stockholm som stannade i kommunen i fyra veckor för att vänta på den andra sprutan. 

”Våra patienter får vänta längre”

Vaccin levereras utifrån hur många personer över 65 år som finns listade på varje hälsocentral, detta för att det ska bli så jämn spridning som möjligt. Men när människor som inte är skrivna i kommunen bokar in sig så kan kommuninvånare behöva stå tillbaka.

– Är det då så att det kommer folk från andra vårdcentraler så misstämmer det gentemot våra patienter, säger Elisabeth Björnsdotter Rahm. 

Så det finns en risk att folk tränger sig före? 

– Ja det blir ju så, eftersom vi inte får neka heller, så länge de uppfyller kriterierna. 

Elisabeth Björnsdotter Rahm menar att det också kan bli problematiskt administrativt, när folk tar doserna i olika kommuner. 

– Det känns ju lite tokigt. Vi får vaccin utifrån hur många listade patienter vi har och kommer det då andra patienter och vill bli vaccinerade så får våra patienter vänta längre.

I videon ovanför kan du höra vad vaccinsamordnaren tänker om vaccinturismen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vaccinering i Västerbotten

Mer i ämnet