Foto: SVT

Välbesökt möte om ifrågasatt höghus

Uppdaterad
Publicerad

Köpmannen i Lycksele har varit på tapeten i 25 år. Men nu är projektgruppen Cityfastigheter övertygade om att bygget blir av. Men innan man kan påbörja det omtalade bygget måste man säkra 70-75 procent av de inflyttande, och igår kväll hölls ett möte för både nyfikna och för att göra en intressekoll.

Under tisdagskvällen hölls ett möte på medborgarhuset i Lycksele där de som är intresserade av höghuset kunde komma och lyssna på arkitekten Gert Wingårdh berätta från sitt perspektiv av bygget. Ett av syftena med kvällen skulle vara att ta reda på hur många som är intresserade för att utifrån det bestämma hur högt huset ska bli.

– Beroende på hur stort intresset blir så kommer vi bygga huset i 8, 12, 16 eller till och med 17 våningar, och jag tror starkt på att det blir 17 våningar säger Gert Wingårdh som är arkitekt och en av de åtta delägarna.

Kvarteret Köpmannen i Lycksele

Åsikterna går isär

Det var omkring 150 personer som medverkade på mötet och det stora intresset ser projektledarna positivt på.

– Vi är naturligtvis jätteglada att så många kom hit ikväll, säger Torsten Kai-Larsen som är en av de åtta delägarna i projektet.

Men åsikterna är delade i stan och på mötet. Under frågestunden hörs både skeptiska och nyfikna röster. Någon påpekar att höghuset inte passar stadsbilden medan en annan frågar om det kommer finnas ett gemensamt utomhusområde.

”Kul om de kom till skott”

I 25 år har man pratat om att bygga det omtalade bostadshöghuset i Lycksele centrum, men hittills har det inte blivit av. Lägenheterna beräknas bli dyra och många Lyckselebor är kritiska till hur det ska gå ihop, samtidigt är många glada åt att man satsar på att utveckla stan.

– Det skulle vara kul om de kom till skott. Folk tycker mycket om det här projektet, att det är dyrt och så vidare, men jag tror att när de går hem och räknar på det så ser de att det inte är så farligt, säger Åke Franklin som var en av besökarna på mötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvarteret Köpmannen i Lycksele

Mer i ämnet