Foto: TT. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Unikt fall – Vapstens sameby stäms om rätten till renskötsel

Uppdaterad
Publicerad

Ursprungssamerna inom Vapstensområdet nära Tärnaby stämmer nu Vapstens sameby för att få tillbaka sina rättigheter till renskötsel och till jakt och fiske. Fallet är unikt då tingsrätten aldrig tidigare prövat frågan mellan två grupper om rättigheterna till renskötselrätten inom en sameby.

I förra veckan meddelade tingsrätten i Lycksele att man tar upp fallet till domstolsförhandlingar. Striden inom Vapstens sameby har pågått under de senaste decennierna. Och under de här åren har det utvecklats till en bitter konflikt som nu ställs på sin spets. Ursprungssamerna menar att de blivit bortträngda och fråntagna sina rättigheter.

”Renskötsel på lika villkor”

22 privatpersoner från ursprungssamerna i området har nu satsat 25.000 kr vardera totalt 550.000 kronor ur egen ficka för att få till den här stämningen till tingsrätten.

– Vår målsättning är att vi ska kunna bedriva renskötsel på lika villkor som alla andra. Vi ska ha rätt att beträda våra ursprungsmarker som finns inom Vapsten, utan att vi ska behöva känna oss som brottslingar, säger Torkel Stångberg som är talesperson för ursprungssamerna i området.

Vill se nollställning av området

SVT har sökt företrädare för Vapstens sameby upprepade gånger men ingen har velat ställa upp på intervju utan hänvisar till sin advokat Per Magnusson. Han säger att samebyn är förvånad över att stämningen nu genomförs.

– Vi menar att den saknar varje grund och de frågor som tas upp där är dessutom sedan länge överspelade. Det finns inget fog för de krav som förs fram där helt enkelt, säger han.

Enligt Torkel Stångberg är förhoppningen att få till en nollställning området, även om det skulle kunna innebära att de som bedriver renskötsel idag måste flytta på sig.

– Alltså, ställ det i proportion till vad vi har blivit utsatta för under de senaste decennierna där vi hela tiden fått våra ben undansparkade av både samebyn och myndigheter, så då tycker jag inte att det är så starka ord, säger Torkel Stångberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vapstenmålet

Mer i ämnet