Vården i Västerbotten förbereder sig på en fjärde våg: ”Kommer bli svårt”

Publicerad

Smittspridningen av covid-19 ökar på flera håll i landet. Nu förbereder sig vården i Västerbotten på en fjärde våg och är beredd att skala upp sina iva-platser.

– Vården är trött. Det finns ett stort uppskjutet vårdbehov. Det kommer inte att gå att skala upp iva-vården som vi gjorde under dom första tre vågorna, säger Johan Thunberg, verksamhetschef för intensivvården i Region Västerbotten.

Det finns ungefär 20 iva-platser i Umeå, tre i Skellefteå och en i Lycksele. Under den första vågen var i prinicip alla iva-platser fyllda med covid-patienter, utom de platser som var livsavgörande för att ge vård.

– Vi kommer att ha svårt att skala upp så mycket. Blir det aktuellt kommer all vård som inte är livsavgörande att skjutas på. Detta trots att vi redan har en stor vårdskuld i länet säger Johan Thunberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet