”Det är krisläge i Storuman”, säger Jenny Olsson på Vårdförbundet i Västerbotten. Foto: SVT/arkiv

Vårdförbundets kritik: Personal på äldreboende tvingades jobba i väntan på provsvar

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundet i Västerbotten riktar skarp kritik mot Storumans kommun efter att personal tvingats jobba medan de väntat på provsvar från sina covid-test. Tio visade sig vara smittade, enligt förbundet. Kommunen tillbakavisar kritiken. – Inga sådana indikationer, säger Patrik Nilsson, socialchef.

Sex boende har hittills dött på det covid-drabbade äldreboendet Tranan i Storuman. Nu uppger Vårdförbundet i Västerbotten att personal tvingats arbeta medan de väntat på provsvar från sina covid-test. Omkring tio av dem visade sig vara smittade av corona, enligt förbundet.

– Argumenten från arbetsgivaren är att det inte funnits nån annan som har kunnat jobba. De här personerna har inte haft symtom, men flera av dem var positiva, säger Jenny Olsson, ordförande i Vårdförbundet Västerbotten till SVT.

Totalt är 25 av medarbetarna bekräftat smittade och 30 av de boende. Vårdförbundet menar att personalbristen sätter både patientsäkerheten och medarbetarnas liv och hälsa på spel.

Kommunen tillbakavisar kritiken

Förbundet kräver nu att Storuman aktiverar krislägesavtalet mellan Vårdförbundet och SKR. Det skulle innebära att arbetsgivaren kan frångå arbetstidslagen. – de anställda kan få jobba 48 timmar i veckan men får också högre ersättning.

– Det är ett krisläge i Storuman just nu, säger Jenny Olsson till SVT.

Men kommunens socialchef Patrik Nilsson tillbakavisar kritiken i Sveriges radio där han säger att det inte är aktuellt med ett krislägesavtal.

Han menar också att ingen asymptomatisk ur personalen skulle ha tvingats till jobbet under tiden de väntade på sina provsvar.

– Jag har inte fått några indikationer på att någon utan symptom skulle ha velat gå hem i väntan på provsvar, säger Patrik Nilsson till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet