Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Hellström, chef för Västerbottensgruppen, om den massiva ökningen av ansökningar till Hemvärnet efter Rysslands invasion av Ukraina. Foto: SVT

Västerbotten har landets största hemvärnsbataljon – enormt söktryck efter invasionen i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

I samband med Rysslands invasion av Ukraina kom en lavin av ansökningar in till Hemvärnet.

När det nu gått nio månader är söktrycket fortfarande högt i Västerbotten – även om det mattats av sedan krigsutbrottet.

– Det är nog tyvärr så att det som sker i Ukraina har blivit det nya normala, säger Johan Hellström, chef vid Västerbottensgruppen.

Hemvärnet har lite fler än 20 000 personer i sina förband runt om i landet – målsättningen är att ha drygt 25 000. Hittills i år har det kommit in 27 000 ansökningar till Försvarsmakten, vilket är fem gånger så många sökande som vanligt.

”Enormt söktryck”

Västerbottensgruppen är landets största hemvärnsbataljon. Även om major Johan Hellström av säkerhetsskäl inte vill kommentera något antal över hur mycket de vuxit, så säger han att tillströmningen varit betydande.

– Söktrycket var enormt i början av året, säger Hellström, chef för Västerbottensgruppen.

Hör mer om hur krigstider fått folk att söka sig till Hemvärnet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Mer i ämnet
Mer Västerbotten
Mer Nyheter