Hör professor Hjalmar Laudon om effekterna av ett allt brunare vatten: ”Finns egentligen ingen positiv effekt av den här brunifieringen”. Foto: SVT

Vattnet blir allt brunare: ”Leder till väldigt oönskade effekter”

Uppdaterad
Publicerad

Våra sjöar och vattendrag blir allt brunare. En process som inte är önskvärd och som bland annat leder till att mer tungmetaller sköljs ur marken och ner i vattendragen. Den pågående klimatförändringen är en av förklaringarna till brunifieringen.

Färskvattnet i stora delar av landet blir allt brunare. Forskarna kan se en tydlig förändring sedan 1980-talet och menar att det finns tre huvudorsaker bakom brunifieringen. Klimatförändringen, ett förändrat skogsbruk samt upphörandet av sur nederbörd.

Med ett varmare klimat blir växtsäsongerna längre, vilket både innebär en högre produktion av organiskt material och en högre nedbrytning av organiskt material, vid SLU:s forskningsstation i Vindeln har årsmedeltemperaturen stigit med 2,5 grader sedan 80-talet.

– Vattnen blir brunare för att organiskt kol, eller humusämnen, som produceras i marken sköljs ut i vattnet, säger Hjalmar Laudon, professor i vattenkvalitet vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

”Växer som aldrig förr”

Sur nederbörd gör att organiskt material binds hårdare i marken, men de sura regnen som föll 1970-80 talet har i princip upphört. Det gör att det organiska materialet inte är lika hårt bundet idag och kan lättare sköljas ut i vattnet.

Det har även skett stora förändringar i skogsbruket som påverkar. Det är skogbruk med med dominans av barrskog kring vattendrag som leder till att det samlas mer organiskt material i jordskiktet jämfört med vad lövskog gör.

– Skogen växer som aldrig förr. Här i Vindeln visar våra mätningar att vi har 60 procent mer biomassa i skogen jämfört med på 1950-talet, säger Hjalmar Laudon.

Dricksvatten renas hårdare

Ungefär varannan svensk får sitt dricksvatten från ytvatten. I Västerbotten har de flesta grundvatten i sina kranar men i Stockholm får man dricksvattnet direkt från Mälaren. När vattnet blir brunare behöver vattenverken använda mer kemikalier och fler steg i reningsprocessen för att nå god kvalité på dricksvattnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet