Foto: David Hårseth

Villaförsäkringar på landsbygd

Uppdaterad
Publicerad

Villa i storstadsregion eller på landsbygden – hur skiljer sig värde och förhållanden? SVT har låtit en konsumentrådgivare svara på frågor om villaförsäkringar.

Familjen Wallentinson, vars hus i Norrliden i Vindeln brann ned i juni, ligger just nu i tvist med sitt försäkringsbolag. Marknadsvärdet är beräknat till 550.000 kronor medan ett nytt hus skulle kosta 1.175.000 kronor enligt Länsförsäkringar. Eftersom mellanskillnaden på det gamla och nya värdet beräknades vara mer än 50 procent erbjuds familjen nu bara 375.000 kronor.

Branddrabbade villaägare som bor på landsbygden har inte allt för sällan hus som köpts för ett par hundra tusen kronor, långt mindre än vad ett hus kostar i en storstad. Så vad gäller egentligen för en hemförsäkring på en glesbygdsvilla?

Elisabeth Kristoffersson, konsumentrådgivare, Umeå kommun:

Vad gäller för villor på landsbygden som är köpta för ett par hundra tusen kronor och som exempelvis brinner ner och ska byggas upp?

– Är ditt hus fullvärdesförsäkrat har du rätt att få ett likadant hus återuppfört. Är det ett äldre hus kan försäkringsbolaget göra åldersavdrag. Hur åldersavdragen räknas fram framgår av försäkringsvillkoren. Men det finns alltid ett maxtak för åldersavdrag och det ligger runt 100.000 kronor. Det som drabbat familjen i SVT:s reportage är ett undantag från denna regel. Undantaget finns i de flesta villaförsäkringar och handlar om hus som har särskilt lågt marknadsvärde.

Att bygga ett nytt hus idag kostar betydligt mer än ett par hundra tusen kronor. Hur bör försäkringsbolagen ta hänsyn till det vid försäkring av sådana hus?

– Har man en fullvärdesförsäkring ska man ha rätt till att få ett likvärdigt hus uppbyggt oavsett kostnaden. Undantaget blir det om huset anses ha särskilt lågt marknadsvärde.

LÄS MER: Juristen: ”Det verkar inte korrekt”

Många villaägare tänker att om ens hus brinner ner och det är försäkrat så ersätts och byggs det ju upp igen. Är det fel?

– Som tidigare svar; både ja och nej. Med en fullvärdesförsäkring får man ett likvärdigt hus uppbyggt med avdrag för självrisk och åldersavdrag. Så vissa kostnader drabbas man av. Görs bedömningen att huset är särskilt slitet på grund av ålder så kan undantager för hus med särskilt lågt marknadsvärde drabba en och då får man stå för stora kostnader för att få huset återuppbyggt.

Borde försäkringsbolag låta bli att försäkra billigt köpta hus på landsbygden?

– Min uppfattning är att det fullvärdesförsäkringarna säljs in med marknadsföringen att man då har rätt till att få ett likvärdigt hus uppbyggt vid brand. Att det finns tydliga undantag från detta i villkoren ges det nog sällan tydlig information kring. När man försäkrar hus på landsbygden med renoveringsbehov bör man absolut ge information om att det finns begränsningar för vad som ersätts vid brand.

Är det lönsamt att försäkra sitt hus på glesbygden som inte är inköpt för flera miljoner?

– Det är många delar i en villa- hemförsäkring som ger olika slags skydd. Och man ska ha en försäkring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.