Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hoppets stjärna hjälpte honom klara skolan och hitta ett jobb – idag är Iosef chef över 28 anställda på två restauranger. I videon berättar han vad skolprojektet betytt för honom. Foto: Peter Nässén/SVT

16 år gammal försörjde Iosif hela familjen – ett exempel på hur romer kan lyckas i Rumänien

Uppdaterad
Publicerad

Som många andra romer hade Iosef hoppat av skolan som ung, men med hjälp av ett svenskt skolprojekt är han idag chef över 28 anställda på två restauranger.

Vi träffar Iosif Stan i ett köpcenter i staden Iasi i nordöstra delen av Rumänien. Vi sitter vid ett bord framför en snabbmatsrestaurang men han vill inte att personalen på restaurangen ska se att vi filmar honom, trots att han är deras chef. Att vara rom i Rumänien innebär stor risk för diskriminering och utanförskap.

”Jag vill inte uppmärksamma min bakgrund mer än nödvändigt” har han förmedlat via vår kontaktperson innan vi träffas.

Från outbildad till chef

Iosif hade hoppat av skolan men den svenska hjälporganisationen Hoppets stjärna hjälpte honom till en ny chans att få en utbildning. När han var 16 år satte de honom i kontakt med restaurangen där han nu jobbar långa pass sju dagar i veckan och har blivit ansvarig för företagets två restauranger i Iasi.

– Nyligen skickades jag i fyra veckor till Timisoara för att starta upp en ny restaurang där, och jag är väldigt tacksam för att Hoppets stjärna gav mig den här chansen, säger Iosif Stan.

Försörjde hela sin familj

I videon berättar han om sina framtidsplaner och hur han som 16-åring blev den som försörjde sina föräldrar och många av sina 14 syskon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.