Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det svenska projektet i Valea Seaca har gett romernas barn bättre förutsättningar att klara skolan. Hör skolledningen om projektets betydelse i videon. Foto: Peter Nässén/SVT

Skolans ledning i Valea Seaca: Stora förbättringar sedan Hoppets stjärna startade sitt skolprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Bättre skolresultat, bättre skolnärvaro, bättre uppförande och bättre hygien. På skolan i Valea Seaca har man märkt en tydlig förbättring bland romernas barn på senare år – men fortfarande återstår en hel del problem.

2015 inledde hjälporganisationen Hoppets stjärna från Örnsköldsvik ett projekt i några orter i Rumänien där målet var att få fattiga romer att låta sina barn gå kvar i skolan.

Det har länge varit ett problem att barnen tvingats hoppa av för att endera följa med sina föräldrar på tiggarresor till bland annat Sverige, eller för att ta hand om sina yngre syskon medan föräldrarna är borta.

Hoppets stjärna i Rumänien

– Ett annat problem är ju att flickorna, och ibland även pojkarna, gifter sig och skaffar barn när de blir könsmogna säger Calin Gelu, romernas kontaktperson på skolan i Valea Seaca.

Situationen har förbättrats

Mellan 80 och 90 procent av eleverna på skolan är idag romer, och efter att projektet inleddes har romernas skolresultat och uppförande förbättrats betydligt enligt skolans rektor, Daniela Rau.

– Hoppets stjärnas projekt har har hjälpt oss lärare i vårt arbete men framförallt har det hjälpt eleverna, säger Daniela Rau.

I videon hör du skolledningen beskriva romernas situation i skolan idag och vilken betydelse det svenska skolprojektet haft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hoppets stjärna i Rumänien

Mer i ämnet