Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På polisens spaningsfilmer från hösten 2018 träffar den 25-årige knarkkungen från Stockholm sina hantlangare på plats i Sundsvall. Men han har hittills inte misstänkts för brott i Sundsvall. Nu är han det, och begärd häktad i sin frånvaro. Foto: Ur polisens spaningsfilmer

25-årige nätverksledaren häktad i sin frånvaro – misstänkt för knarkbrott i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

En 25-årig man som pekas ut som en av ledarfigurerna för ett kriminellt nätverk i södra Stockholm har häktats i Sundsvalls tingsrätt, för brott som han misstänkts ha begått bland annat i Sundsvall.

Han har sedan ett flertal år tillbaka misstänkts ligga bakom en betydande del av narkotikamarknaden i Sundsvallsområdet – men aldrig åtalats. Nu misstänks han för grov narkotikasmuggling och penningtvättbrott.

På polisens spaningsfilmer från hösten 2018 – som SVT kunde publicera i januari i år – ses 25-åringen träffa sina underhuggare i Sundsvall vid två tillfällen.

Den utredningen ledde så småningom till åtal och domar för grova narkotikabrott, bland annat mot en nu 22-årig man som betecknades som 25-åringens närmaste man i Sundsvall. Den 22-årige Sundsvallsbon avtjänar för närvarande ett mångårigt fängelsestraff.

Knarkkriget i Sundsvall

Men 25-åringen själv fanns bara i förundersökningsmaterialet – han åtalades aldrig då.

Nu har Sundsvalls tingsrätt, på senior åklagare Lo Jonsson begäran, häktat 25-åringen misstänkt för brott på flera punkter. Det rör sig dels om två fall av grov narkotikasmuggling som ska ha begåtts årsskiftet 2020-2021, dels om ett försök till grov narkotikasmuggling under samma tidsperiod.

Större haschleveranser

Det handlar om två leveranser av hasch på totalt 10,5 kilo till två olika och namngivna adressater i Sundsvall. En tredje haschleverans på 5,5 kilo avslöjades och stoppades i spanska Barcelona – också det adresserat till en Sundsvallsbo.

Och så ett penningtvättbrott som ska ha begåtts på en adress i Sundsvall i början av december 2020. Enligt åklagarens häktningsbegäran ska 25-åringen ha förvarat 85 000 kronor i kontanter i en skyddsväst, pengar som tros komma från brottslighet.

Nekar – bestrider häktning

25-åringen är alltså häktad i sin frånvaro eftersom han befinner sig utomlands sedan en lång tid tillbaka.

Vid häktningsförhandlingen meddelade hans försvarare att 25-åringen nekar till anklagelserna om penningtvättbrott. Han bestred också häktningsyrkandet och de restriktioner som åklagaren begärde. Men rätten gick helt på åklagarens linje.

SVT har sökt senior åklagare Lo Jonsson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet