Olycksvägen är inte anpassad till den tunga trafik med timmerbilar som går där, menar Catarina Sundholm, åkare. Foto: SVT

Åkare kritiserar väg 320 efter dödsolycka

Uppdaterad
Publicerad

– Vi åkare diskuterar dagligen den här vägen, säger Catarina Sundholm som är lastbilschaufför och äger ett åkeri i Anundgård nära olycksplatsen.

Efter dödsolyckan där en man i 20-årsåldern omkom förra veckan, kommer nu kritik mot Trafikverket. Vad som orsakat olyckan är inte klarlagt och Catarina Sundholm är noga med att påpeka att hon inte anklagar någon för olyckan men säger att varje incident aktualiserar problematiken med vägen.

– Jag har obehagskänsla när jag kör på Holmvägen. Man får dra efter andan när man får möte och varje dag är vi glada att vi kommer hem när vi kör på den här vägen, säger hon.

Mer timmertransporter

Hon och hennes man äger ett åkeri i trakten. Och vägen har länge varit en snackis. De menar att vägen är för smal och därmed inte säker för den ökande mängd virkestransporter som går på vägen.

– Fabrikerna ökar sin produktion och behöver mer timmer så då ökar virkestransporterna, men vägen är minst en meter för smal, menar hon.

Foto: Barbro Sellin, SVT

En meter bredare väg

Hon säger att det inte är något fel på underhållet av vägen utan att den inte är byggd för den trafik som går där idag.

– Vi har räknat att det finns fem centimeter på vardera sida om lastbilen om man får möte av en annan lastbil, säger Catarina Sundholm.

Hjärtat i halsgropen

Nyligen rök en sidospegel på en av åkeriets lastbilar då en pinne stack ut från en timmertransport.

– Det är med hjärtat i halsgropen man kör på vägen, beskriver hon.

Hon säger att man påtalat problemen för Trafikverket i fjol, i samband med att vägen asfalterades om, men utan att få gehör.

Inget svar från Trafikverket

På Trafikverket meddelar man att man inte kommer att kommentera frågorna om vägen i och med att det pågår en utredning av olyckan.

– Tills vi vet allt kring en olycka kan vi kan inte gå in och kommentera, säger presskommunikatör på Trafikverket.

Men slutsaterna efter utredningen kommer inte att bli offentliga.

– Det är en av få saker hos oss som är sekretessbelagda på grund av att utredningarna är väldigt ingående och integritetskänsliga, säger Lennart Helsing.

Olyckan längs väg 320 inträffade vid Sandnäset nära den Jämtländska gränsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.