HD tar inte upp barnvåldtäktsmålet för ny prövning trots den massiva kritiken mot hovrättsdomen. ”Sam”, ett av offren, är besviken. – Det känns som att man inte tar det på så stort allvar som man borde, säger han. Foto: montage

Åklagarmyndigheten: Målet mot bröderna bör gå till HD

Uppdaterad
Publicerad

Kammaråklagare Christina Edlund Nilsson vill ha målet mot de både våldtäktsdömda bröderna från Ångermanland prövat av Högsta domstolen, det har SVT Västernorrland tidigare berättat. Nu får hon bifall – av Åklagarmyndighetens tyngsta expertis på området.

Ångermanlands tingsrätt dömde bröderna från en ort i Sollefteå kommun till 14 respektive 12 års fängelse för totalt upp emot 1 000 våldtäkter på fem barn under flera års tid. Domen i det uppmärksammade målet kom strax före jul

Tingsrättens dom överklagades och Hovrätten för nedre Norrland skulle visa sig resonera delvis på ett annat sätt.

Bröderna och barnvåldtäkterna

Bröderna dömdes förvisso för våldtäkterna men hovrätten sänkte straffet rejält, till fängelse i nio respektive sju år.

”Utbyte av umgänget”

Rätten angav flera – som man ansåg – förmildrande omständigheter, bland annat att barnen ”skulle ha haft ett visst utbyte av umgänget” med de båda bröderna.

Domstolens resonemang väckte starka känslor både bland allmänhet och jurister över hela landet.

För några veckor sedan meddelade Christina Edlund Nilsson, åklagare i målet, att hon inte var tillfredsställd med hovrättens dom och ville få målet prövat i Högsta Domstolen (HD).

På samma linje

– Jag är besviken över utfallet i hovrätten. Enligt mitt förmenande gjorde tingsrätten en mer korrekt värdering av gärningarna och påföljderna för dem, sa Christina Edlund Nilsson till SVT Västernorrland.

Hon lät ärendet gå till Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg för expertbedömning om myndigheten skulle kunna ansöka om prövningstillstånd för målet i HD.

Nu har utvecklingscentrums beslut kommit – och det går på Christina Edlund Nilssons linje.

Inkonsekvent

”Jag anser att det finns tillräckliga skäl för att överklaga domen”, skriver vice överåklagare Mikael Björk i sitt beslut.

Han anser bland annat att hovrättsdomen framstår som ”mycket otydlig och svårtolkad” och att domstolen inte varit konsekvent i sina överväganden.

Sista dag för ett överklagande är nästa tisdag den 10 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bröderna och barnvåldtäkterna

Mer i ämnet