Undersköterskan Helene: ”Jag har världens bästa jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Vår chatt om äldrevården i Västernorrland har fyllts på med många inlägg de senaste dagarna. Här är ett axplock av synpunkterna och svar från ansvarig politiker.

Under onsdagen har SVT:s reporterteam besökt Ånge för att hämta synpunkter om hemtjänsten. Många stannade till – och ville tycka till. Några av dem ser du i klippet ovan, andra följer här:

äldreomsorgen i Västernorrland

En av dem var Ingrid Eriksson: ”En del tycker att det är bra och andra att det är skit. Kommunen har haft problem att få tag i personal och det är underbemannat. Det är ett tufft jobb så det behövs mer personal. Det finns ingen genväg. Mer folk!”, säger hon.

Birgitta Sjögren, ordförande i socialnämnden i Ånge svarar: ”Det är en bra synpunkt, problemet som varit är att det är just nu svårt att hitta utbildade undersköterskor. Vi har nog i stort anställt alla som finns här i kommunen. Det har startat upp vårdbiträdesutbildning som vi tror kan bli ett tillskott i vården. Så det kommer vi titta på hur det ska se ut framöver, har vi vårdbiträden kan undersköterskorna få koncentrera sig mera på vård och omsorgsuppgifter och mindre kringsysslor.”

En annan var Katarina Persson, socialchef i Ånge kommun: ”Vi har precis fått Socialstyrelsens årliga mätning på hur nöjda de är som har hemtjänst och i år var vi i topp. Vi låg väldigt bra till och det är roligt när brukarna är nöjda.”

Jan-Christer Berglund: ”Min mamma bor i Fränsta och hon är väldigt nöjd med hemtjänsten där. Jag kan inte förstå att någon kan klaga på hemtjänsten i Ånge kommun, för den är jädra bra. Det är trevliga pojkar och jäntor.”

Elisabeth Andersson: ”Min mamma har hemtjänst och hon upplever att det är väldigt många olika som kommer och att det är flera som inte kan svenska så bra. Eftersom hon är diabetiker är det viktigt med regelbundna tider och det verkar vara svårt att hålla”.

Birgitta Sjögren, ordförande i socialnämnden i Ånge, svarar om att det är så många olika:

”Vi har en målsättning att förbättra personalkontinuiteten och ivåra tre olika områden i kommunen har vi lyckats bättre och sämre.Vi ser att mindre grupper är framgång, man kommer även göra ettprojekt i östra området där 80% av personalen gör dom dagligaåterkommande besöken och 20% jobbar med övrigt som uppstår och såntsom är tillfälliga sysslor.”

Om språksvårigheterna:

”Under sommaren har vi haft svårt att täcka upp med vikarier och vi har utlandsfödda som vill och kan jobba inom vården men kanske inte fixar språket riktigt bra än. Jätteviktigt då det kan vara svårt för äldre som dessutom kanske hör dåligt. Speciellt inom hemtjänsten där man åker ut själv. Men det är språkundervisning och möjlighet att få prata mycket som behövs.”

Om svårigheter att hålla tiden:

”Det handlar om planering, dock kan det ju hända plötsliga saker som gör att tidsschemat sinkas. Att meddela brukaren att man blir sen är viktigt. Modellen som ska provas i vårt östra område kan också vara en del i detta, just att en grupp rycker ut på plötsliga händelser.”

Hela chatten hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

äldreomsorgen i Västernorrland

Mer i ämnet