Släktforskaren Peter Sjölund från Härnösand. Foto: Anna Beijron SVT

Allt fler dna-testar sig – för att hjälpa polisen

Uppdaterad
Publicerad

– Jag har faktiskt stött på ganska många nu som valt att dna-testa sig – inte för att hitta släktingar utan för att hjälpa till och kanske kunna bidra med någon pusselbit i något fall, säger släktforskaren Peter Sjölund.

Han syftar på kopplingen mellan dna-teknik och släktforskning – och möjligheten att på så vis klara upp olösta kriminalfall.

Släktforskaren Peter Sjölund från Härnösand hjälpte polisen att lösa det ouppklarade dubbelmordet i Linköping 2004, där åtal mot den misstänkte väcktes i veckan som gick.

Nu ska han och en expertgrupp hjälpa polisen att försöka klara upp fler olösta våldsbrott – bland dem ett antal av de så kallade kalla fallen i Västernorrland.

Bara godkända prov syns

Bland de aktuella fallen i länet finns dubbelmordet i Brattås i Härnösand 2005 och mordet på 16-åriga Malin Lindström i Husum norr om Örnsköldsvik 1996.

Med hjälp av DNA och modern släktforskning kan det vara möjligt att spåra de skyldiga bakom kalla kriminalfall. Men då måste de som lämnat DNA-prov ha godkänt att deras test är synliga – något som en tredjedel av alla testade svenskar gjort hittills.

Hör Peter Sjölund utveckla det hela i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.