Foto: SVT / privat

Malin försvann spårlöst – hittades först efter ett halvår

Uppdaterad
Publicerad

Malin Lindström, 16, klev av bussen och skulle promenera den sista biten till en kompis i Husum. Men hon kom aldrig fram. Ett halvår senare hittades hon våldtagen och mördad i ett skogsparti.

Se klippet om Malinfallet här.

Malin Lindström försvann den 23 november 1996. Den 22 maj året efter, alltså nästan på dagen ett halvår senare, hittades hon död under en gran i en skogsdunge i Husum norr om Örnsköldsvik.

Malin hade knivhuggits flera gånger i ryggen. Hon hade utsatts för sexuellt våld, benen och armarna var bundna med tejp. Ett mikroskopiskt spår av sperma hittades också på Malins kropp.

Fallet Malin Lindström

Dömd – men till slut frikänd

En ung man från trakten blev tidigt misstänkt, och han hade också setts gå längs samma väg som Malin vid tidpunkten för försvinnandet.

Men han kunde inte bindas till brottet, och något erkännande kom aldrig.

Ändå dömdes han för mordet i tingsrätten innan hovrätten kom fram till att indiciekedjan mot honom inte höll och frikände honom.

Kalla mordfall

Kalla fall, så kallade cold cases, är ouppklarade mordfall där ingen förövare gripits och dömts för brottet.

Tidigare var preskriptionstiden för mord 25 år; därefter lades ouppklarade mordutredningar ner och förblev olösta.

Den 1 juli 2010 avskaffades preskriptionstiden för mord i Sverige. Ett av skälen till att riksdagen klubbade igenom lagändringen var att mordet på statsminister Olof Palme annars skulle ha preskriberats den 28 februari 2011.

I Västernorrland finns i dagsläget sju kalla fall som egentligen rör åtta mord eftersom en av utredningarna gäller ett dubbelmord.

Det äldsta är mordet på Eva Söderström i Kramfors i september 1987, det färskaste är mordet på Haifa Jamal i Kvissleby i juni 2009.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet