Foto: SVT / privat

DNA-spår kan lösa det 24 år gamla Malin-mordet

Uppdaterad
Publicerad

Allehanda.se avslöjade på fredagen att polisen har säkrat DNA-spår i det 24 år gamla Malin-fallet och att en resning mot den man som tidigare friades i hovrätten skulle kunna ske, men allt hänger på en juridisk tolkning.

Den då 16-åriga Malin Lindström försvann 1996 och påträffades senare död i närheten av Husum. En person fälldes för mordet i tingsrätten men friades senare i hovrätten.

DNA-spår

Enligt allehanda.se skulle nu en resning i fallet kunna vara på gång eftersom polisen säkrat DNA-spår i en fläck med sperma som påträffats på ett klädesplagg som Malin bar när hon mördades.

Preskriptionsavbrott

Samtidigt kräver en resning i Högsta domstolen att man kan fastslå att ett preskriptionsavbrott ägt rum. Har det inte det är fallet preskriberat. Enligt före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem som intervjuades av allehanda.se är det ytterst osäkert om ett avbrott skett.

– Eftersom häktningen upphörde och den aktuella personen släpptes är det oklart om preskriptionen avbröts, säger Sven-Erik Alhem i allehanda.se:s webbsändning.

Högintressant matchning

Om fallet tas upp i Högsta domstolen kan en DNA-matchning med den tidigare misstänkta personen vara högintressant. I dagsläget har inte polisen DNA från den personen.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet