Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åren som gått är en betydelsefull faktor för om det kan väckas åtal – hör överåklagaren förklara varför. Foto: SVT/Åklagarmyndigheten

Överåklagaren om Malin-fallet: ”Högsta domstolen måste ta ställning”

Uppdaterad
Publicerad

På grund av att DNA-tekniken förbättrats har man nu kunnat fastställa en DNA-profil i fallet med den mördade Malin Lindström. Problemet blir att preskriptionstiden gått ut.

18 november skickades det in en framställan till Högsta domstolen om att de ska ordna en försvarare i resningsärendet för den person som tidigare har varit åtalad i tingsrätten men frikänd i hovrätten och att de också ska fatta beslut om kroppsbesiktning så att de kan ta personens DNA.

Komplicerat

 – I det här fallet är det rättsliga frågor som är ganska komplicerade, där man inte hittar någon bra lösning varken i lagstiftning eller i praxis och som Högsta domstolen måste ta ställning till innan man går vidare. Preskriptionstiden har gått ut eftersom den misstänkte var under 21 år och då måste Högsta domstolen komma fram till om det i det här fallet går att införa ett preskriptionsavbrott så att den friade personen går att åtala, säger överåklagare Mats Svensson.

DNA-spåret

Det är ett biologiskt spår som är säkrat på brottsplatsen och det är helt och hållet på grund av att tekniken har förbättrats under de här åren som har gjort att man nu slutligen kunnat fastställa en DNA-profil.

 – För att kunna driva ett åtal på nytt så behöver det vara möjligt att använda tvångsmedel, annars är det omöjligt för åklagaren att bedriva en förundersökning, säger Mats Svensson

Väntan

Nu väntas besked från Högsta domstolen. Men åklagaren räknar inte med något beslut före årsskiftet. Åtal måste vara väckt innan 9 juni 2021, då har det gått ett år sedan den nya bevisningen inkom till åklagaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet