Ansträngt läge i sjukvården inför sommaren – regiondirektören: ”Kommer bli en utmaning”

Uppdaterad
Publicerad

Läget inom sjukvården i Västernorrland var ansträngt förra sommaren. Och massuppsägningarna bland sjuksköterskor den senaste tiden har gjort att oron även den här sommaren är stor.

Regiondirektör Åsa Bellander menar att uppsägningarna är en orsakt till att bemanningssituationen inför sommaren ser tuff ut.

– Vi är väldigt beroende av våra medarbetare, särskilt inom sjuksköterskegrupperingarna för att vi ska kunna bemanna våra vårdplatser, säger hon.

Bemanningkrisen i Region Västernorrland

Inte aktuellt att stänga akuten

Det saknas just nu också sjuksköterskor för att kunna garantera att akutmottagningen på Sundsvalls sjukhus ska kunna hålla öppen dygnet runt i sommar, något P4 Västernorrland rapporterade om först.

Men att akuten skulle tvingas stänga delar av dygnet tror inte Åsa Bellander kommer hända.

– Hälso- och sjukvårdens ledning kommer vara tvungna att göra prioriteringar för att säkra funktionen på akuten, som är en central funktion. Ett alternativ att akuten inte skulle kunna ha öppet dygnet runt är inte aktuellt, säger hon.

I klippet berättar Åsa Bellander mer om patientsäkerheten och alternativ för att säkra bemanningen

Vårdförbundet oroliga

Ett alternativ för att kunna klara bemanningen och därmed ha tillräckligt med vårdplatser skulle kunna vara att ta in personal utifrån, berättar Bellander. Men det är något som Vårdförbundet i Västernorrland tror kan bli svårt.

– Trycket på sjukvården är stor i hela landet, vilket kan göra det svårt. Vi har en stor oro inför sommaren, men hoppas såklart det ska lösa sig, säger ordförande Kenneth Byström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bemanningkrisen i Region Västernorrland

Mer i ämnet