Narkosläkare slår larm om bemanningskris i Sundsvall i sommar: ”Finns kraftig risk för skada och död hos patienter”

Uppdaterad
Publicerad

I en skrivelse till chefsläkaren varnar narkosläkarna vid Sundsvalls sjukhus för allvarliga konsekvenser om man inte löser bemanningsfrågan inför sommaren.

– Vi vill varna för den situation som uppstått på sjukhuset och vilka konsekvenser det leder till, säger specialistläkaren på Sundsvalls sjukhus Johan Palmcrantz.

Bristen på operationssjuksköterskor gör att sjukhuset tvingas skära ner på operationsresurserna i sommar. Efter massuppsägningar i vinter återstår bara fem av 19 sjuksköterskor. Några har kunnat ersättas med stafettsköterskor, men inte alla.

– De har en unik kompetens. De går inte att ersätta med andra, säger Mattias Larsson, narkosläkare, Sundsvalls sjukhus.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Följden blir att man i sommar bara kommer att kunna bemanna ett enda operationslag per dygn i stället för fem (dagtid) som man, enligt skrivelsen, haft under somrarna de senaste 25 åren.

”Risk för fosterskada”

För att förklara vad det skulle innebära skissar läkarna upp olika scenarier som handlar om flera akuta tillstånd som måste vänta om operationslaget är upptaget. Till exempel kejsarsnitt som kan leda till fosterskada om det försenas. Det tar också exemplet kärloperationer som kan leda till amputation om de inte går att utföra akut.

Det är alltså inte möjligt att bedriva vården med så liten bemanning och läkarna ser ingen annan lösning än att bemanna fler operationssalar under semesterperioden.

– Nånting måste göras och det måste göras snabbt, säger Mattias Larsson.

SVT har sökt verksamhetscheferna Anders Lundin och Ylva Drevsen för en kommentar men utan resultat.

Hör Johan Palmcrantz berätta om konsekvenserna som bristen på bemanning under sommaren kan leda till i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Mer i ämnet