Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leif-Ivan Karlsson vill ge fartyget Birger Jarl en sista chans att få leva igen i hans ägo. Foto: Emil Hammarström/SVT, privat

Passagerarfartyget Birger Jarl får en sista chans: ”Jag älskar båtjäveln”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt i augusti seglade fartyget Birger Jarl, som numera går under namnet M/S Baltic Star, från hamnen i Vivstavarv i Timrå kommun till Lunde hamn i Kramfors kommun.

Fartyget har både nyttjandeförbud, och saknar trafiktillstånd – men det stoppar inte ägaren Leif-Ivan Karlsson från att ge båten en sista chans.

Bland annat planerar han att låta fartyget bli ett boende för gästarbetare i området.

– Vem kan presentera fem hundra sängplatser till arbetare? Men det kan vi på fartyget här, säger Leif-Ivan Karlsson.

M/S Baltic star

Han berättar att han har fått förfrågan om att låta fartyget bli arbetarbostäder och inväntar nu ett besked från Kramfors kommun om tillfälligt bygglov.

– Då kan vi köra igång direkt med boende för arbetare, vandrarhem, turister, allt möjligt, säger han.

Har nyttjandeförbud

Fartyget har både nyttjandeförbud och saknar trafiktillstånd enligt Transportstyrelsen, vilket har lett till utredning om brott mot lagen om fartygssäkerhet, men det är något ägaren Leif-Ivan väljer att inte se som ett hinder för hans framtidsplaner.

– De anser en sak och jag anser en annan sak, men det är ingenting som sätter något hinder, säger han och berättar varför han fortsätter kämpa för sina planer:

– Jag älskar båtjäveln, den är så vacker och även om det har varit lite problem mellan varven så är det kärlek.

Leif-Ivan Karlsson vid ett bord i en av fartygets restauranger. Foto: Emil Hammarström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M/S Baltic star

Mer i ämnet