Björk (S) avsäger sig arvode

Uppdaterad
Publicerad

Efter Mittnytts granskning av Sundsvalls kommuns bolag Kommungaranti avsäger sig nu socialdemokraten Peder Björk sina arvoden i bolaget och dess dotterbolag i Luxemburg.

– Jag är rädd för att den här diskussionen om arvoden eller inte arvoden skulle skymma diskussionen för mycket viktigare frågor. Det vill säga hur hanterar vi kommunens framtida pensioner. Då valde jag i det läget att avstå från mina arvoden, säger Peder Björk.

Som vi tidigare berättat har Björk haft heltidsarvode som oppositionsråd i Sundsvall och samtidigt kvitterat ut dubbla arvoden från Kommungarantibolagen. 2010, då han var vice ordförande i bolaget fick han ut cirka 53 000 kronor och som ledamot 2011 cirka 43 000 kronor. Då har Peder Björk dessutom fått ut arvode på 33 000 kronor 2010 från Svenska Kommun Försäkrings AB där han också sitter i styrelsen. Och 2011 drygt 26 000 kronor. Det har gett en extrainkomst på mellan 70 000 kronor och 100 000 kronor per år.

Pensionspengar i Luxemburg

Följer inte praxis

Flera gånger har revisorerna kritiserat att styrelsearvode betalas ut i flera av Kommungarantibolagen samtidigt, vilket inte följer praxis för övriga kommunala bolag. Socialdemokraternas Peder Björk har tagit ut arvode trots att han är heltidsarvoderad och får drygt 53 000 kronor i månaden som som oppositionsråd. Så här sa han i Mittnytt den 8 november.

-  Det är ju bolagsstämmorna som beslutar om arvoden det gör ju inte vi själva i styrelsen. Det är ju en fråga för bolagsstämman att pröva det. Bolagsstämman har ju godkänt de här arvodena så jag har i grunden inga synpunkter på storleken eller omfattningen på de här arvodena, utan det är ju upp till ägaren att avgöra det. Och vi som styrelseledamöter har att rätta sig efter det ägaren beslutar när det gäller arvoden och ersättningar.

Adner tackade nej

Samtidigt berättade vi att moderaten Mats-Johan Adner, som är styrelseordförande i bolaget, däremot avsagt sig arvoden för sina styrelseuppdrag i de kommunala bolagen, inklusive Kommungaranti och dotterbolaget i Luxemburg. 

– Jag tar inte ut något arvode från den första oktober. Jag tycker inte att det är riktigt när vi sagt 100 procents arvode. Det har jag från kommunen i min tjänst som ordförande för socialnämnden därför tycker jag inte att det finns anledning för mig att ta ut ytterligare arvode. Det är min personliga uppfattning, sa Mats-Johan Adner (M).

Avsade sig två dagar efter granskning

Två dagar efter att SVT Mittnytt sänt inslaget om arvodena, mailade Peder Björk (S) till bolaget och skrev ”Från och med i dag avsäger jag mig mina styrelsearvoden i Kommungaranti Skandinavien Försäkrings AB och Kommungaranti Reinsurance S.A.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pensionspengar i Luxemburg

Mer i ämnet