Byamöte i Västanå om litiumgruvan

Bybor i gruvprotest

Uppdaterad
Publicerad

För eller mot gruvbrytning? Frågan går rakt genom byarna Västanå och Korsåmon i Liden. Några lockas av löften om hundra jobb men de flesta säger nej. Mittnytt var med på ett protestmöte i byn.

Det har kärvat till sig rejält för bolaget som vill bryta litiium i Liden. Efter larm från markägare har statliga myndigheten Bergstaten stoppat fortsatt provborrning i väntan på en godkänd arbetsplan. Och samtidigt växer protesterna mot hela projektet.

Tord Backlund är för. Han tror på jobben och anser att bygden behöver jobben.

Litium i liden

Dricksvatten eller jobb

Lillian Ulander är mot. Hon är ordförande i Västanå-Korsåmons bygdegårdsförening. Byarna ligger i gränstrakterna mellan Västernorrland och Jämtland med Korsåmon på jämtlandssidan. Hon har inte låtit sig bländas av prospekteringsbolaget utan säger nej. Bestämt nej. Hon är orolig för dricksvattnet och vill kunna åldras i Västanå. Det tror hon sig inte kunna göra om gruvan blir av.

– Dessutom är det indiskt ägande i bolaget som driver gruvprojektet. Vi kommer inte att få något tillbaka. Vi får bara satsa våra naturresurser.

Tillfällig seger

Tjugo hushåll. 20 församlade bybor och het debatt.  Så var det i Västanå när folk möttes för att diskutera byns nyupptäckta naturresurser. Och så här ser det på fler håll. Vare sig det handlar om vindkraft, uranbrytning, eller som här,i Västanå, om en litiumgruva  så skär motsättningarna rakt genom bygden.

Provborrningarna har pågått sedan i maj. Iidag blev det tillfälligt stopp i borrningarna. Det visar sig saknas en godkänd arbetsplan från prospektörens sida. En seger, om än tillfällig, så såg man det i Västanå nu i kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Litium i liden

Mer i ämnet