Foto: Jörgen Bodesand

(C) kräver svar om statliga jobb i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

För snart två år sedan konstaterade regeringens utredare att 80 statliga jobb kunde flyttas till Härnösand. Men inte ett enda har flyttats. Nu kräver centerns Anne-li Sjölund svar på var de tog vägen.

2018 beslutade regeringen att se över möjligheten att flytta minst 50 arbetstillfällen från statliga myndigheter i Stockholm till Härnösands kommun. Detta efter att Härnösand under några år tappat över 900 statliga jobb.

Ville inte flytta

Efter drygt ett år presenterade regeringens särskilda utredare Ingegerd Palmér sin utredning där hon kommit fram till att 80 jobb på fem olika statliga myndigheter var möjliga att flytta till Härnösand. I en remissrunda satte sig dock de flesta utpekade myndigheter på bakhasorna – de ville helt enkelt inte flytta. Sedan dess har inte mycket hänt förutom att Skatteverket på eget bevåg beslutat att flytta viss verksamhet till Härnösand.

I oktober i fjol krävde kommunledningen besked om jobben av civilminister Lena Micko (S), svaret blev att de skulle komma men inte något besked om när.

Kräver svar

Tjänstgörande riksdagsledamot Anne-li Sjölund (C) kräver nu i en interpellation svar från regeringen om varför man inte berett betänkandet och agerat därefter.

Sjölund menar att Härnösand är den residensstad med svagast utveckling av statliga jobb, trots de tjugotal myndigheter som ligger här. En flytt av jobb hit skulle betyda mycket för kommunen och regionen som helhet. Sjölund kräver nu att Härnösandsborna ska få veta när de kan förvänta sig att få de statliga jobb som de blivit lovade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.