Foto: Leif R Jansson / TT

Coronasmitta på Saltviksanstalten

Uppdaterad
Publicerad

En intagen på kriminalvårdsanstalten Saltvik i Härnösand är coronasmittad. Det bekräftas för SVT Västernorrland av flera av varandra oberoende källor.

– En intagen i region nord har testats positivt för covid-19, säger Jörgen From Nordin, chef för Kriminalvårdens nationella stab.

Han vill dock inte bekräfta att det rör sig om Saltvik.

Det var under den gångna veckan som det konstaterades att en av de intagna på Saltviksanstalten smittats av coronaviruset, erfar SVT.

Kriminalvårdens ledning hänvisar till sekretess och sträcker sig alltså till att bekräfta att ett konstaterat fall av covid-19 finns inom myndighetens region nord.

Coronaviruset i Västernorrland

– I region Stockholm har vi haft fem fall, varav två nu har tillfrisknat, säger Jörgen From Nordin.

Ett 30-tal med symtom

När konstaterades det första fallet?

– För ett par veckor sedan.

Hur många har visat symptom?

– Ett drygt 30-tal av våra runt 7000 intagna på anstalt och häkte påvisar symtom. Det kan vara vanliga förkylningar, men vi testar dessa allt eftersom det är möjligt. Sjukfrånvaron bland personal är stabil och har de senaste två veckorna sjunkit något, och är nu cirka nio procent totalt sett.

Isolerade

Hur hanterar ni situationen?

– Vi följer rekommendationerna från myndigheterna. De smittade har isolerats på sina rum. Vi tror det har varit rätt strategi så här långt. Vi ser inte någon större spridning på våra enheter ännu vilket såklart är positivt, där vi haft konstaterad smitta har det inte heller så långt spridit sig utan snarare gått tillbaka, säger Jörgen From Nordin.

– I övrigt så har vi sedan en tid tillbaka stopp för både besök och permissioner för våra intagna tills vidare, ett beslut som vi nu kommer att ompröva månadsvis. Det vi gjort för att kompensera de intagna är att de får ringa sina anhöriga gratis.

Oro

Beskedet om coronasmitta på kriminalvårdsanstalterna har lett till rädsla och oro bland en del av de intagna.

– Min son sitter på Saltvik och han är livrädd för vad som kan hända nu, säger en man som kontaktar SVT Västernorrland i ärendet.

Jörgen From Nordin säger sig inte känna till någon större coronaoro bland intagna på anstalter och häkten.

– Men det vi gör är att ge kontinuerlig och uppdaterad information om läget. Det är viktigt att värna både personal och intagna som befinner sig i olika riksgrupper för coronaviruset, säger Jörgen From Nordin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet