Covidvaccinering – en biljett utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror från regionen visar att smittspridningen av covid-19 ökar i länet. Samtidigt ser man att vaccinationsviljan minskar bland de yngre.

Förra veckan konstaterades 35 nya fall av covid-19 i länet. Det är nästan en fördubbling av antalet fall från veckan före. Den nedåtgående trenden är bruten och det är nu den nya Deltavarianten som dominerar i länet. 76 procent av de nya fallen är Deltavarianten.

Manar till vaccination

När regionen i förra veckan öppnade för vaccination av åldersgruppen 18-35 år var gensvaret inledningsvis stort. 13 560 personer bokade tid första dagen. Men efter den första rushen har intresset mattats av, något som smittskyddsläkare Maria Tempé tycker är förståeligt med tanke på att yngre inte drabbas lika hårt av sjukdomen.

Coronaviruset i Västernorrland

Men hon vill ändå rikta en uppmaning till de yngre.

– Det man får tänka på är att man skyddar även sina äldre anhöriga. Vaccin öppnar ju också upp möjligheten att resa utomlands och gå på konsert eller idrottsevenemang, säger Tempé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet