Vice ordförande Elina Backlund Arab (S) är en stark kandidat att efterträda Lena Asplund (M) i hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: SVT/Moderaterna

Elina Backlund Arab (S) föreslås ersätta Lena Asplund (M) i HSN

Uppdaterad
Publicerad

Hälso- och sjukvårdsnämnden förändras sedan Moderaterna lämnat majoritetssamarbetet. Efter ett extrainsatt regionstyrelsemöte presenteras Elina Backlund Arab (S) som kandidat att ta över ordförandeklubban i hälso- och sjukvårdsnämnden efter Lena Asplund (M).

Vid måndagens extrainsatta regionstyrelsesammanträde skulle det parlamentariska läget redas ut efter den politiska turbulens som präglat regionen den senaste veckorna och som ledde till att Moderaterna lämnade majoriteten.

Det var frågan om lönesatsningen på vårdpersonalen som splittrade majoriteten i regionen. Moderaterna lanserade ett eget förslag mot deras samarbetspartners (S och L) förslag. När fullmäktige röstade ner Moderaternas förslag valde M att gå i opposition. Något som ytterligare bidragit till oredan var Lena Asplunds (M) avhopp som kom efter hennes partidistrikt föreslagit en nedläggning av Sollefteå sjukhus.

Val 2022

Krav på oppositionsrådets avgång

Dessutom ifrågasattes Jonny Lundins (C) roll som oppositionsråd, eftersom hans parti, Centern, röstade för S och L:s förslag.

SJVP och KD gick förra veckan ut och krävde Jonny Lundins avgång eftersom, menade de, han inte längre representerar oppositionen. Det finns, enligt SKR:s jurister, inget stöd i kommunallagen för att ändra sammansättningen i andra nämnder än hälso- och sjukvårdsnämnden, där Lena Asplund satt.

Regionstyrelsen röstade på måndagen för ett nyval av ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden. Det blir en socialdemokrat som ersätter Lena Asplund då ordförande ska representera majoriteten i regionen.

”Socialdemokraterna ser att den enda som är aktuell som ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden är Elina Backlund Arab”, skriver S i en skriftlig kommentar till SVT.

Ingen ny majoritet

Juristerna konstaterar också att det inte finns uppgifter om att en ny majoritet bildats i fullmäktige

Det innebär att det fortfarande är S och L som styr Region Västernorrland dock utan egen majoritet vilket innebär att de måste söka stöd för sina förslag hos oppositionen.

Det formella valet hålls vid regionfullmäktige på torsdag 12 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet