SJVP och KD:s utspel – kräver oppositionsrådets avgång

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna kräver det centerpartistiska oppositionsrådet Jonny Lundins avgång i region Västernorrland.

Det meddelar partierna i ett gemensamt pressmeddelande.

Det är en debattartikel från början av maj som fått Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna att reagera. Där skriver Centerpartiet bland annat att partiet är öppet för att göra det möjligt för Socialdemokraterna och Liberalerna att fortsätta styra i minoritet fram till valet i höst.

– Man kan inte äta kakan och ha den kvar som Centerpartiet försöker sig på. Man låtsas vara i opposition med arvoderade poster, samtidigt som man är garanten för fortsatt maktinnehav för S, L och Per Wahlberg. Det är respektlöst mot det demokratiska systemet och ytterst väljarna, säger Robert Thunfors, gruppledare för Sjukvårdspartiet i pressmeddelandet.

Regionvalet 2022 Västernorrland

Kräver avgång

Nu kräver partierna att Jonny Lundin avgår både som 2:e vice ordförande i regionstyrelsen och som oppositionsråd i regionen. Dessutom kräver man att Kjell Bergqvist (C) avgår som 2:e vice ordförande i regionfullmäktige.

Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet har varit det största oppositionblocket under mandatperioden. Efter omröstningen av lönesatsningen inom sjukvården avslutades samarbetet med C och nu väljer man även att avsluta det valtekniska samarbetet.

Tänker inte lämna

Jonny Lundin (C) kommenterar avgångskravet i ett pressmeddelande:

– Jag har inte för avsikt att lämna mina uppdrag i förtid. Det är en fråga för Regionfullmäktige att pröva om det finns skäl att återkalla förtroendeuppdrag i Region Västernorrland utifrån det parlamentariska läge som råder efter det att Moderaterna lämnade den politiska majoriteten.

I videon kommentarer Mona Hammarstedt (KD) utspelet om Jonny Lundin (C) och Kjell Bergqvist (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Västernorrland

Mer i ämnet