Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hans Boman om höga sjukskrivningen bland vårdpersonalen: ”En risk att situationen förvärras” Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Nästan var tionde vårdanställd i region Västernorrland sjukskriven i januari

Uppdaterad
Publicerad

Under januari var sjukfrånvaron bland vårdpersonalen i region Västernorrland drygt åtta procent. Det är en ovanligt hög siffra och en av toppnoteringarna om man jämför månadsstatistiken sedan pandemins början.

Vi har begärt ut en sammanställning av sjukfrånvaron från region Västernorland. Den visar att 8,12 procent av vårdpersonalen i regionen var sjukskriven under januari i år. Att jämföra med 5,5 procent i januari 2020.

Den högsta siffran sedan pandemins början noteras i april 2020. Då var nästan var tioende vårdanställd hemma och sjuk. (9,81 procent).

Tufft på labb och barn och ungdom

Januarisiffran i år är den fjärde högsta frånvaronoteringen sedan coronapandemins start. Den motsvarar 52 088 frånvarotimmar.  I januari i fjol var siffran i stort sett lika hög, 8,5 procent.

Tittar man på vilka enheter som sticker ut så visar siffrorna att sjukfrånvaron nu i januari var högst på labratoriemedicin och på barn och ungdom. Lägst sjukfrånvaro hade BUP, barn och ungdomspsykiatrin. Även kirurgi, urologi, öron näsa hals och ambulansen hade lägre sjukfrånvaro än genomsnittet.

Hör smittskyddsläkaren Hans Boman kommentera den höga sjukskrivningssiffran i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet