Överåklagare Mats Svensson uppger för SVT att Åklagarmyndigheten har gått till justitiedepartementet för att begära en lagändring som skulle kunna öka möjligheterna att klara upp fall som till exempel Malinmordet i Örnsköldsvik – hör honom utveckla det hela här. Foto: Åklagarmyndigheten / privat

Efter avslaget i Malinfallet: Nu begär Åklagarmyndigheten lagändring

Uppdaterad
Publicerad

Högsta Domstolen sa i veckan nej till ett nytt DNA-test av den tidigare frikände mannen i fallet Malin Lindström i Örnsköldsvik. Men samtidigt är det fortfarande fem år kvar tills ärendet preskriberas när det gäller den så kallade ”Malinmannen”.

Och nu kräver Åklagarmyndigheten en lagändring för fler domstolsbeslut om tvångstopsning i framtiden – varför förklarar överåklagare Mats Svensson här i klippet.

Mats Svensson har för Riksåklagarens räkning försökt att få till stånd en resningsprocess i HD i det så kallade Malinfallet under det senaste halvåret.

Det sedan Nationellt forsensiskt centrum (tidigare Statens kriminaltekniska laboratorium) i höstas lyckats fastställa en DNA-profil av gärningsmannen som våldtog och mördade 16-åriga Malin Lindström i Husum norr om Örnsköldsvik i november 1996.

Fallet Malin Lindström

Spermafläckar på Malins kläder har tidigare inte kunnat DNA-analyserats, men ny teknik på området har nu gjort det möjligt.

För lite DNA – då

En ung man från Örnsköldsviksområdet åtalades för mordet och dömdes också av tingsrätten, men frikändes senare av hovrätten. I den processen kunde ett DNA-test alltså inte knyta någon gärningsman till brottet eftersom mängden DNA då var för liten för att kunna analyseras.

När det nu finns en fastställd DNA-profil sökte Åklagarmyndigheten stöd hos Högsta Domstolen för ett nytt DNA-test av den så kallade ”Malinmannen”, eftersom det gamla testet förstördes med anknytning till den friande  i hovätten 1998.

Malinmannen mannen å sin sida bestred via sin försvarare Ulf Holst begäran om kroppsbesiktning – det här fallet topsning – med hänvisning till att han frikänts i målet och att den friande domen vunnit laga kraft.

Strider mot regeringsformen

Det skulle då alltså i praktiken bli frågan om en tvångstopsning – om HD gick på åklagarlinjen.

I måndags kom Högsta domstolens beslut i frågan. HD har kommit fram till att en tvångstopsning i det här aktuella fallet skulle strida mot regeringsformen eftersom mannen redan frikänts, och avslog därför Åklagarmyndighetens begäran.

Däremot slår HD fast att ett preskriptionsavbrott – i enlighet med Åklagarmyndighetens yrkande – faktiskt har uppstått i ärendet och att det därför inte kommer att preskriberas när det gäller ”Malinmannen” förrän först 2026.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet