Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter det stora polistillslaget – åklagaren: Ett tiotal personer måltavlor för brott Foto: Patric Sellén SVT

Efter det stora polistillslaget i Sundsvall – åklagaren: Ett tiotal personer måltavlor för brott

Uppdaterad
Publicerad

Senast den 21 juli ska åklagarsidan väcka åtal i ärendet efter den stora polisinsatsen i Sundsvall i januari mot den organiserade brottsligheten där 14 personer sitter häktade.

Antalet målsägare, det vill säga personer som de planerade brotten riktades mot – bland annat sprängningar och skjutningar – är i dagsläget ett tiotal. Det bekräftar kammaråklagare Henrik Wallin för SVT.

I nuläget är 14 personer – de flesta under 20 år – häktade misstänkta för delaktighet i brottslighet som bland annat handlar om försök till mord, förberedelse till mord, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Vid polisinsatsen den 26 och 27 januari på flera adresser i Sundsvallsområdet gjordes beslag av sprängmedel, vapen och stora mängder narkotika.

Enligt underrättelseuppgifter från polisen till SVT ska de planerade grova våldsbrottsligheten vara en del i kampen mellan två kriminella nätverk om kontrollen över narkotikamarknaden i norra Sverige i allmänhet och i Sundsvallsområdet i synnerhet.

Sträng sekretess gäller fortfarande kring detaljer i utredningen men klart är att av de 14 häktade personer är nio misstänkta för antingen försök till mord och medhjälp till försök till mord, eller förberedelse till mord.

Resurskrävande

Åklagarteamet vill i dagsläget inte närmare kommentera på vilket sätt de tiotalet målsägare skulle ha varit föremål för de sprängningar och skjutningar som ska ha planerats; inte heller om det tiotalet personer till viss del rör sig om anhöriga till de personer som de planerade våldsbrotten riktats mot.

Förundersökningen är till viss del sammanflätad med utredningen av skottlossningen i Bosvedjan i Sundsvall i december då en person skadades. Ärendena har varit mycket tids-, resurs- och personalkrävande.

– Totalt 15 utredare har jobbat med de här två ärendena de senaste månaderna, och då är till exempel kriminaltekniker inte inräknade, säger Josefine Perming Tengqvist, chef för polisens avdelning för grova brott i Västernorrland.

Se och hör mer om läget i den omfattande utredningen i klippet här ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet