Fabrikens skrämmande historia: ”Gasen läckte ut som en grönskimrande dimma”

Uppdaterad
Publicerad

Det farliga ämnet sexvärt krom har läckt från kloratfabriken i Alby i över hundra år och fabriksområdet har under årens lopp förgiftats med stora mängder av farliga ämnen och toppar länsstyrelsens lista över förorenade områden i Västernorrland.

Verksamheten vid kloratfabriken i Alby har pågått i sedan 1898 och det extremt farliga och cancerframkallande ämnet sexvärt krom har uppstått i processen ända sedan starten.

Skrämmande uppgifter

Skrämmande uppgifter kring hanteringen framgår av den historik som finns hos länsstyrelsen. I över 70 år, fram till 1972 spolades kromhaltigt slam rakt ut i Ljungan. Och ända fram till år 2000 tippades tusentals ton slam på deponier i närområdet, under många år helt utan rening. Men hur mycket sexvärt krom som läckt ut är oklart.

Sexvärt krom läcker från kloratfabrik

– Det vet vi inte, säger Sören Thor på Länsstyrelsen i Västernorrland.

I marken och i grundvattnet vid fabriken finns förutom sexvärt krom en rad andra farliga miljögifter. Värst är förekomsten av dioxin, en ämnesgrupp med några av de absolut giftigaste ämnen som finns. Under åren 1950-1971 spolades 660 ton förmodat dioxinhaltigt grafitslam ut i Ljungan och på fabriksområdet finns 100 ton grafitelektroder med misstänkt höga dioxinhalter nedgrävda.

– Förr var det väldigt vanligt att man tog materialet, tippade det och grävde över, förklarar Tommy Walker som är produktionschef på Nouryon i Alby.

Grönskimrande dimma

I sediment ute i älven en bit från fabriken har man hittat såväl dioxin som höga halter av krom, koppar och bly. Länsstyrelsens sammanställning innehåller också hårresande vittnesmål från de som arbetade på fabriken på 50-talet:

” I källaren under den gamla kloratfabriken rann kloratlösning genom taket”

” Gasen från elektrolyten läckte ut i lokalerna som en grönskimrande dimma” 

Industriområdet i Alby toppar länsstyrelsens lista över de mest förorenade områdena i Västernorrlands län men Länsstyrelsen anser inte att de som bor i Alby eller arbetar på fabriken är utsatta för risker.

– Området är instängslat, förorenad mark är det tätskikt på, eller asfalterat och så vitt vi vet så finns det ingen anledning till oro, säger enhetschefen Sören Thor. 

Vet inte vad som finns i marken

Men inte ens den nuvarande aktören, företaget Nouryon tycks veta vad som finns i marken runt fabriken..

– Den verksamhet som har bedrivits har gett upphov till föroreningar men vad de består av har vi inte koll på än, säger produktionschefen Tommy Walker.

Företaget gör provtagningar kring fabriken för att ta reda på vad som finns i marken och enligt länsstyrelsen är inte situationen bra.

Hur allvarligt är det att det läckt ut under många år?

– Det är inte bra och det är därför vi har vårt arbete med förorenade områden, säger Sören Thor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexvärt krom läcker från kloratfabrik

Mer i ämnet