Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Jack Mikrut/TT

Fallet A: ”Tarmen var på väg att dö”

Uppdaterad
Publicerad

Patienten i det som kallas Fallet A i expertutredarens granskning hade drabbats av gangrän, vävnadsdöd i tarmen. Men operationen fördröjdes – eftersom röntgensvaret inte hanterades korrekt. Efter att en ny röntgen genomförts togs beslut om akut operation.

Per Örtenwall, professor i kirurgi vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, fick uppdraget att utreda tre utpekade fall av misstänkt felbehandling vid kirurgkliniken på Sundsvalls sjukhus där en och samma läkare varit inblandad. Var läkaren oskicklig, hade fel begåtts? Det var frågorna som skulle besvaras.

Kvarglömd operationsduk

Fallet A rörde en bukoperation. Vid en röntgenundersökning som genomfördes upptäcktes ”begynnande tarmgangrän”, alltså vävnadsdöd på grund av dålig blodcirkulation. En CT-undersökning, röntgen, gjordes tidigt en morgon.  Dessutom fanns det en misstanke om att en operationsduk kunde ha blivit kvar i buken efter avslutad operation. 

Misstänkta felbehandlingar på Sundsvalls sjukhus

Men informationen, svaret, kring denna röntgen tycks ha kommit på villovägar.  Senare samma dag gjordes en ny röntgen och först då upptäcktes det akuta tillståndet. Beslutet blev att patienten direkt måste åter-opereras.  

”Tarmen var på väg att dö”, konstaterar Örtenwall i en intervju med SVT.

Ansvaret oklart

Men vem som begick misstagen i fallet A och när det skedde, det kan inte den externe utredaren avgöra. De journalkopior han fått inte täcker hela förloppet. Inte heller den utpekade läkarens agerande i fallet går att bedöma, säger han.

Hanteringen i det här fallet måste istället utredas på Sundsvalls sjukhus, slår Örtenwall fast. Han tror att en kontroll av tjänstgöringsschemat vid den aktuella händelsen skulle kunna räta ut frågetecknen. 

”En fördjupad analys av detta bör göras internt”, heter det i hans rapport. 

Klinikledningen avböjer kommentar

SVT har varit i kontakt med Åsa Mattson Rumm, t f länsklinikchef,  som dock avböjt att kommentera utredningen och fallet. 

 Vi har även varit i kontakt med den utpekade läkaren som ett mail skriver att hen i den interna och externa utredningen friats från ansvar för de grova anklagelserna. Läkaren har avböjt att kommentera.

*Fallet A – ”Tarmen var på väg att dö”

*Fallet B -  Skada orsakade blödning i hjärnan – men röntgenplåtarna glömdes bort

*Fallet C -  Om operationen som stoppades – av läkarens kollegor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta felbehandlingar på Sundsvalls sjukhus

Mer i ämnet