Foto: SVT

Flera felbyggda kurvor mellan Bergeforsen och Indal

Uppdaterad
Publicerad

Vägen mellan Bergeforsen och Indal i norra Medelpad är en av de vägar i Västernorrland som enligt SVT:s granskning visat sig ha en rad felaktiga kurvor.

Det är något som ortsbefolkningen känner till men de anser att vägens bredd och den höga farten är grundproblemen.

Väg 330 slingrar sig i Indalsälvens dalgång och är bitvis rejält krokig, SVT:s granskning visar att vissa av kurvorna är felaktigt utformade. Lutningen på vägbanan är inte tillräckligt stor med tanke på hur mycket vägen kröker sig och rådande hastighetsbegränsning.

Flera olyckor

De senaste fem åren har det skett fyra olyckor på det parti av vägen som SVT granskat och ortsbefolkningen är medvetna om problemen.

Sveriges osäkra kurvor

– Det är borta i Hålberget, som vi säger, där har de åkt av, berättar Berit Ivansen som bor strax intill vägen.

Hastighetsbegränsningen är 70 kilometer i timmen bortsett från partier där det bor folk längs vägen, i Lagmansören har hastigheten sänkts till 60 kilometer i timmen efter att byborna protesterat men det tycks inte hjälpa.

– Bilarna kör alldeles för fort här, menar Bert Ivansen.

”Borde vara bredare”

Vägen restaurerades för inte så länge sedan, vissa kurvor har rätats ut och även om lutningen i kurvorna fortfarande är ett problem är det andra åtgärder som står överst på ortsbefolkningens önskelista.

– Att den skulle vara bredare naturligtvis, säger Bert Ivansen som konstaterar att vägen blivit en genväg för den tunga trafiken mot inlandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges osäkra kurvor

Mer i ämnet