Foto: SVT / arkiv

Ännu ett dödsfall i länet kopplat till fentanyl

Uppdaterad
Publicerad

Den livsfarliga drogen fentanyl misstänks ha orsakat ytterligare ett dödsfall i Västernorrland. En Kramforsbo dog efter en narkotikaöverdos under onsdagen och enligt uppgifter till SVT rör det sig sannolikt om fentanyl.

Personalen på ett boende i Kramforsområdet kontaktade under onsdagen polisen och bad om hjälp med att ta hand om en man som var så höggradigt påverkad av narkotika ”att det inte gick att ha honom i lokalerna”.

Polis på plats bedömde att mannen drabbats av en drogpsykos och tog honom till närmaste hälsocentral för läkarvård.

Förlorade medvetandet

Väl framme vid hälsocentralen föll mannen i medvetslöshet. Trots upprepade och intensiva återupplivningsförsök gick mannens liv inte att rädda.

Polisen utreder nu dödsfallet. Den definitiva dödsorsaken kan inte fastställas förrän obduktionen är klar, men enligt uppgifter från sjukvården till SVT Västernorrland har mannen sannolikt avlidit till följd av en överdos av fentanyl.

Ett av dödsoffren för det fentanyl som såldes av de nu dömda bröderna från Mellansverige var från Sundsvall. I oktober i fjol dog två Härnösandsbor efter överdoser av drogen.

Lätt att överdosera

Fentanyl är en syntetisk opiat som används som ett starkt smärtstillande medel inom sjukvården.

Preparatet påverkar medvetandegraden och andningen. Vid en överdos kan andningen snabbt upphöra.

Fentanyl säljs bland annat i flytande form i nässprayflaskor, är mycket koncentrerat och det finns fentanylvarianter som är upp till 10 000 gånger starkare än morfin. Därför är det också mycket lätt att överdosera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.